Van raderstoomboot tot dubbeldeksveerboot, op deze pagina staan alle PSD-veerboten die tussen 1866 en 2003 in Zeeland hebben gevaren. Klik op de scheepsnaam voor de scheepsbiografie met daarin de geschiedenis van de veerboot, onder ‘foto’ staan alle Zeeuwse foto’s van een schip. Ook zijn de foto’s te sorteren op scheepstype, zie het menu rechts. Hieronder staat het chronologische vlootoverzicht van de PSD. Ook bestaat er een uitgebreide lijst met veerboten en bouwwerven.
Dubbeldeksveerboten
Vanaf 1968 had de PSD dubbeldeksveerboten in de vaart tussen Kruiningen en Perkpolder en vanaf 1986 ook op Vlissingen Breskens. Deze vijf schepen zijn allemaal 113 meter lang en hebben twee dekken voor auto’s. Alle PSD-dubbeldekkers zijn verkocht naar Italië, maar alleen de nieuwste drie schepen zijn daar nog. De twee oudste veerboten zijn gesloopt in 2013.
1993
De veerboot Koningin Beatrix is sectie voor sectie gebouwd op scheepswerf De Schelde in Vlissingen.
Takelen van een sectieHet werk aan de vierde PSD-dubbeldekker nadert in de zomer van 1993 de voltooiing.
Bijna klaarDe Koningin Beatrix krijgt halverwege 1993 al goed vorm op de Vlissingse scheepswerf.
Topdek in aanbouwEen informatiefolder van de Provincie Zeeland over de veerboot Koningin Beatrix. Op de omslag zien we een foto van de doop van de veerboot door hare majesteit de koningin.
Prinses wordt KoninginHet onderste (hoofd-) rijdek van de Koningin Beatrix biedt 458 meter rijstrook voor personenauto's of vrachtwagens.
Onderste autodek (hoofdrijdek)Het bovenste autodek is alleen geschikt voor personenauto's, in totaal kunnen er 106 auto's staan verdeeld over vijf rijstroken met in totaal 466 meter ruimte.
Bovenste autodekDe nieuwe salon van de Koningin Beatrix werd ingericht om een 'gezellige' overtocht mogelijk te maken. Bijvoorbeeld met deze zitplaatsen in een cirkel, zodat ook groepen (scholieren) met elkaar konden communiceren.
Salon opgeleverdDe moderne salon van de nog nieuwe veerboot Koningin Beatrix, bestemd voor de veerdienst tussen Vlissingen op Walcheren en Breskens (Zeeuws-Vlaanderen).
Deur van de salonDe Koningin Beatrix komt aan in Vlissingen, nog een laatste bocht en de veerboot meert aan in de fuik.
Aankomst in Vlissingen (2)PSD in Italië 2016 (12)
Tremestieri in 2018 (2)
1986
De veerboot Prinses Juliana werd in 1985 gedoopt door prinses Juliana, net zoals de veerboot Koningin Beatrix in 1993 gedoopt werd door koningin Beatrix.
Doop door prinses JulianaOp 5 september 1985 vonden de doop en de tewaterlating van de Prinses Juliana plaats. Het Zeeuwse schip werd gedoopt door de voormalige koningin Juliana zelf, die ook de laatste beletselen wegnam.
Tewaterlating in 1985Ook de heftorens kregen een kleine make-over na het geschikt maken van de aanleginrichtingen voor de dubbeldeksveerboot Prinses Juliana.
In de fuik van VlissingenEen luchtfoto van het Stationsgebied van Vlissingen. Links zien we nog de oude fuik uit 1927.
Luchtfoto Vlissingen 1987De Prinses Juliana vaart op een mooie zomerdag over de Westerschelde richting Perkpolder op Zeeuws-Vlaanderen. Tot 2003 waren de PSD-veerdiensten de enige manier om via Nederlands grondgebied Zeeuws-Vlaanderen te bereiken.
Overtocht PerkpolderHet zicht op de Westerschelde vanaf de PSD-veerboot Prinses Juliana van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder.
Perkpolder nadertDe doorrijhoogte van het bovenste autodek laat geen vrachtwagens toe en dit dek biedt plaats aan 116 personenauto’s.
Bovenste autodek PSD-veerboot Prinses JulianaDe Prinses Juliana had stijle trappen. Op de foto zien we goed de interieurkleuren van deze veerboot: groene dekken en beige wanden.
Trappen op de Prinses JulianaEen foto van 2 mei 2002, wanneer de Juliana invalt op Vlissingen-Breskens. Op de voorgrond zien we het zeilscheep Eendracht varen.
Eendracht en veerbootDe voormalige Beatrix passeert de opgelegde Juliana in Reggio di Calabria. Een unieke ontmoeting, omdat de Beatrix (Tremestieri) normaal niet op Reggio vaart, maar op Villa San Giovanni.
PSD-reünie in ReggioAmedeo Matacena in 2017
Passage Baanhoekbrug in 1970
Passage Baanhoekbrug
Het aanbrengen van de dooskiel in een dok aan de Nieuwe Waterweg.
Een dooskiel voor de AlexanderPrinses Christina & Prins Willem-Alexander
Ansichtkaart Zeeuwse veerdiensten
Trap op de Prins Willem-Alexander
Toegang tot het promenadedek
Salon op de Prins Willem-Alexander
15 maart 2003: Alexander in Perkpolder
Van 14 tot 21 oktober 2004 voer de Athos Matacena voor het eerst tussen Messina en Reggio di Calabria.
Athos Matacena in Messina in 2004Vorderingen sloop
Stapelloop Prinses Christina
© Ary Groeneveld / Stadsarchief Rotterdam (4121_20887-7-19) | De Prinses Christina passeert de Hefbrug in Rotterdam op 22 maart 1968.
Passage Christina De Hef RotterdamStuurhuis van de Christina
De Prinses Christina in 1968
Perkpolder in 1972
Luchtfoto Christina
Luchtfoto Christina in Kruiningen
Veerboten Kruiningen (2)
De Ladies Matacena (Christina) in 2007 (17)
De Ladies Matacena (Christina) in 2007 (3)
Ladies Matacena 13 februari 2013
Alle foto’s van de vijf PSD-dubbeldekkers zijn ook verzameld op een fotopagina.
Enkeldeksveerboten
Deze drie enkeldekkers staan beter bekend onder de bijnaam Prinsessenboten, omdat de scheepsnamen van de drie zusterschepen begonnen met ‘Prinses’. De laatste PSD-enkeldeksveerboot ging in 1995 uit de vaart. Van de Prinsessenboten vaart alleen de voormalige Prinses Margriet nog, tegenwoordig in Indonesië. De Prinses Irene is gesloopt in 2006, de voormalige Prinses Beatrix in 2003.
1964
Een bouwfoto van de laatste PSD-enkeldekker Prinses Margriet.
Aanbouw van de laatste enkeldekkerAltijd een heuglijk moment, de stapelloop van een nieuwe PSD-veerboot. In 1963 zoekt de laatste PSD-enkeldekker haar element op in Krimpen aan de IJssel.
Prinses Margriet tewaterlating 1963Hier zien we de nagelnieuwe Prinses Margriet bij Hoek van Holland, nog voordat de veerboot ooit in het zilte Zeeuwse water gevaren heeft.
De nieuwe Margriet in Hoek van HollandMeerdere keren is de Prinses Margriet gebruikt als koninklijk jacht, bijvoorbeeld bij de opening van het vernieuwde Kanaal van Gent naar Terneuzen in 1968. Ook de Belgische koning zien we op de brug staan.
Opening kanaal Gent-TerneuzenSinterklaasavond 5 december 1976 kwam de Prinses Margriet in aanvaring met het Japanse vrachtschip Azalea, een aantal auto’s liepen hierbij blikschade op door de klap van de aanvaring.
Kleurenfoto van de Margriet in 1976Een ansichtkaart met daarop een staatsieportret van de PSD-veerboot Prinses Margriet (1964).
Margriet op de WesterscheldeDat de PSD-schepen af en toe wat buiswater incasseerden is bekend, de golven bij windkracht 11 zijn toch van een ander kaliber.
De Margriet bij windkracht 11Opvallend detail op deze foto is het ontbreken van het Provinciewapen op de veerboot Prinses Margriet. Onduidelijk is waar het wapenschild gebleven is.
De Margriet in stormWe hebben nog niet eerder gezien dat passagiers ook rond het stuurhuis mogen zitten. De stuurhuiskappen zijn in 2017 weer wit geschilderd, net zoals van 1964-1980 bij de PSD.
Het promenadedek in 2017SMS Kartanegara - Het autodek met zijgangen
Foto: © Rahmat Twin S
Uit het dok 2017 (2)
1960
Stapelloop
Scheldeproduct
Topdek Prinses Irene
Salon van de Irene
Luchtfoto Kruiningen-Perkpolder
Passage Prinses Irene in de storm
'Paaltjes pikken', zo werd het scheppen van een hoop buiswater genoemd bij de PSD. Hier solliciteren twee passagiers naar een nat pak op een van de Prinsessenboten.
Storm op een enkeldekkerHet topdek van de veerboten Margriet (1964) en Irene (1960). Foto: © Wessel Vermeulen
Topdek van de Margriet en de IreneIn de dubbeldeksfuik van Vlissingen
De voormalige Irene in Saoedi Arabië (7)
De voormalige Irene in Saoedi Arabië (2)
1958
Bouw van de Prinses Beatrix
De Beatrix in aanbouw op de werf
Doop van de Beatrix
Het stellen van de kompas in Rotterdam
Naast de fuik in aanbouw in 1958
Beatrix & Bernhard
Machinekamer
Meisje aan de reling
Breskens in kleur (1958)
De drie Prinsessenboten van de PSD hadden elk twee zijgangen voor personenauto's. Alleen het middelste en breedste gedeelte van het autodek was geschikt voor vrachtwagens en andere hoge voertuigen.
Auto's in de zijgang van een PrinsessenbootDe Prinses Beatrix in 1993
Alle foto’s van de drie Prinsessenboten zijn ook verzameld op een fotopagina.
Zijladingsveerboot
De PSD had een veerboot nodig voor de dienst Kortgene-Wolphaartsdijk en gaf opdracht tot de bouw van de Noord-Beveland, de laatste nieuwbouw zijlader van Zeeland.
1952
Laatste maand naar Kortgene
Kortgene
De Noord-Beveland in 1960
Om het eiland Noord-Beveland te bereiken kon je met het autoveer Kortgene-Wolphaartsdijk. Van alle PSD-veerdiensten de kortste. In 1952 werd de laatste PSD-zijlader gebouwd en op dit veer in de vaart genomen.
Overzetveer Kortgene-WolphaartsdijkVeerdienst Kortgene-Wolphaartsdijk
Perkpolder met de Noord-Beveland en de Hendrik
Luchtfoto Perkpolder met zijlader
Kats veerhaven
Kats met steiger
Zeelandbrug in aanbouw
Veerboten in ruste
Kopladingsveerboten
De eerste nieuwe veerboten na de Tweede Wereldoorlog waren twee gestroomlijnde zusterschepen. Eigenlijk werd de opdracht voor de bouw al gegeven in 1939, maar het eerste schip kwam pas op bevrijdingsdag 1949 in de vaart. Eind jaren 80 werden de schepen verkocht naar India en Malta, inmiddels zijn ze gesloopt.
1950
1949
Moerdijkponten
Na de oorlog kwam een drietal Moerdijkponten in dienst bij de PSD. Twee van deze rijksveerboten werden in de jaren 50 gegund aan RTM en gingen naar de RTM-veerdienst Zijpe – Anna Jacobapolder. Daar werden de veerboten bekend als Zijpe en Krammer. De Dordrecht bleef bij de PSD, werd verlengd en uiteindelijk verkocht. De schepen zijn allemaal gesloopt, recentelijk en als laatste de Willemsdorp in Antwerpen.
1946 (1933)
De nieuwe veerboot Dordrecht komt als derde in de vaart van drie bijna identieke Moerdijkponten. Foto: © Regionaal Archief Dordrecht.
Nieuwe veerboot s.s. Dordrecht in 1933Foto: © Regionaal Archief Dordrecht.
Moerdijkpont s.s. DordrechtBij de opening van de Moerdijkbrug zien we de drie ponten op het Hollands Diep, helemaal rechts de Dordrecht. Foto: © Regionaal Archief Dordrecht.
Drie Moerdijkponten samen 1936De Dordrecht net na indienstelling bij de PSD, de veerboot was een belangrijke schakel op Kruiningen-Perkpolder net na de oorlog.
DordrechtDe veerboot in twee stukken bij De Schelde in Vlissingen.
In twee stukkenDe stoommachines kregen de flink verlengde Dordrecht maar moeilijk in beweging, daarom werd niet veel later besloten een diesel in te bouwen.
StoomDe Dordrecht in haar laatste gedaante als dieselveerboot tussen Kruiningen en Perkpolder.
Verlengde en verdieselde DordrechtPerkpolder in kleur
Mgarr op Gozo
Melita Land op Malta
1948 (1930)
Foto: © Regionaal Archief Dordrecht.
Veerboot Willemsdorp in MoerdijkFoto: © Regionaal Archief Dordrecht.
Moerdijkseveer stoomboot WillemsdorpWillemsdorp op het Moerdijkveer
Niet het normale vaargebied voor de veerboot Willemsdorp: Zwijndrecht. Foto: © Regionaal Archief Dordrecht.
De Willemsdorp passeert ZwijndrechtVeerhaven Kruiningen voor de Watersnoodramp
Watersnoodramp
Mensen kijken naar de berging van de Willemsdorp
De Zijpe en de Krammer van de RTM op stoom
Na de verbouwing tot dieselveerboot
Opgelegde Zijpe in Antwerpen Centrum
De laatste dagen