PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 juni 2024

Stoomboot Luctor et Emergo

Misschien wel de mooiste naam voor een Zeeuws schip: Luctor et Emergo. Helaas gaat de wapenspreuk ‘ik worstel en kom boven’ niet op voor dit schip. In de meidagen van 1940 zinkt de veerboot, dan in de vaart als hospitaalschip, door een bombardement van de Luftwaffe. 12 mensen komen om het leven.
10

Zijaanzicht PSD Luctor et Emergo (1915)

De Luctor et Emergo liep in maart 1915 van stapel in Krimpen a/d Lek, waarna het schip in Alblasserdam van machines en ketels werd voorzien. Begin december 1915 werd de Luctor et Emergo opgeleverd aan de PSD door scheepswerf J.&K. Smit. De dubbelschroefstoomboot kwam in 1916 in dienst van de PSD als reserveschip. De Luctor et Emergo is het zusterschip van de Zeeuwsch-Vlaanderen.

Gelijkenissen

De zusterschepen Luctor et Emergo en Zeeuwsch-Vlaanderen lijken erg op elkaar, maar er zijn verschillen. Zo ontbraken de extra salons en was de Luctor iets korter. Opvallend is dat beide schepen al veel gelijkenissen vertonen met de 18 jaar later gebouwde PSD-veerboten Koningin Emma, Oosterschelde en Prins Willem I, zoals het ‘kruisershek’ (de rechtere achtersteven). Ook zijn er overeenkomsten met de paar jaar eerder gebouwde schroefstoomboten Schouwen & Noord Beveland uit 1912.

Verschillen veerboten Schouwen/Noord-Beveland (1912) en Zeeuwsch-Vlaanderen/Luctor et Emergo (1915)

Verlenging

Omdat de veerboot gebouwd was als reserveschip was deze minder uitgebreid dan de grote broer Zeeuwsch-Vlaanderen (1915). Halverwege jaren 20 werd besloten de veerboot met 4,5 meter te verlengen. Hierdoor ontstond meer ruimte voor passagiers. Zeker ook omdat er een dekhuis gebouwd werd zoals ook de Zeeuwsch-Vlaanderen had op het promenadedek.

De vrijwilligers van PSDnet.nl staan klaar voor rondleidingen in Vlissingen.

Hospitaalschip

In 1940 deed het schip dienst als hospitaalschip in Vlissingen. Op 12 mei 1940 zonk de Luctor et Emergo in Vlissingen na een bombardement, waarbij de Luftwaffe het schip trof met een voltreffer midscheeps. In augustus werd het schip gelicht en nooit meer hersteld.

Toen werd duidelijk dat er in totaal 12 slachtoffers waren te betreuren. Voor de bemanning is in 1954 een monument opgericht op de Noorderbegraafplaats te Vlissingen met de namen van de bemanningsleden en de tekst

In dienst van het Vaderland zijn op 12 mei 1940 in Vlissingen gevallen aan boord van de ‘Luctor et Emergo’.

Naast de bemanning zijn vijf andere slachtoffers te betreuren die beschutting zochten voor het bombardement maar niet lang daarna alsnog getroffen zijn op het schip.

Het muZEEum in Vlissingen heeft de scheepsbel van de Luctor et Emergo in haar collectie.

Foto’s PSD-veerboot Luctor et Emergo

Bekijk alle Zeeuwse foto’s van de PSD-veerboot Luctor et Emergo (1915) op de fotopagina.

Luctor et Emergo

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Twitter

Navigatie PSD-vloot

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende pagina’s van PSD-veerboten. Ook kunt u de fotopagina bekijken van deze PSD-veerboot. U bent nu hier: