Nadat de PSD de Oosterschelde diensten had overgenomen van de Zeeuwsche Spoorboot Maatschappij werd de Schouwen besteld. De veerboot is een zusterschip van de Noord Beveland, eveneens in 1912 gebouwd. In november 1911 besloot Gedeputeerde Staten tot het vernoemen van de veerboot naar het eiland ‘Schouwen’.
Algemeen
Bouw
IMO-nummer:
Brandmerk:
Werf & bouwnummer:
Afmetingen
Lengte:
Breedte:
Diepgang:
Waterverplaatsing:
Snelheid
Max. snelheid:
Dienstsnelheid:
1 mijl per uur is 1,852 km/u
10 mijl per uur is 18,52 km/u
Uitleg Eenheden
Een losse eenheid staat gelijk aan een personenauto.
Proefvaart
Op 5 februari 1912 werd op de rede van Vlissingen de proefvaart afgenomen. Het schip liep ‘een gemiddelde vaart van 12 Eng. zeemijlen’, boven de gestelde eis. Op 6 februari 1912 werd met genodigden -waaronder ontwerper Cornelisse- de eerste vaart Middelburg-Zierikzee gemaakt, aldaar de lokale pers de nieuwe veerboot op stond te wachten.
De veerboot liep echter vast op de dwarsdijk en kon pas na twee uren loskomen en haar weg door het havenkanaal naar ’t Luitje vervolgen. Honderden mensen stonden aan de kade naar de veerboot te kijken.
Op 11 februari 1912 kwam de Schouwen in dienst tussen Zierikzee en Middelburg met tussenstops te Katseveer en Kortgene. De romp van de veerboot was in het begin wit, maar werd al snel zwart geschilderd zoals alle andere PSD-veerboten.
Verschillen met andere PSD-boten
De zusterschepen Schouwen en Noord Beveland (1912) hadden dezelfde ontwerper als veel andere PSD-veerboten. De schepen vertonen dan ook gelijkenissen, bijvoorbeeld met de paar jaar later gebouwde stoomboten Zeeuwsch-Vlaanderen en Luctor et Emergo. Vooral de rompvorm verschilt bij het hek.
Naar de Westerscheldedienst
In 1921 werd wat geschoven in de vloot van de PSD en zo kwam de Schouwen in dienst tussen Hansweert en Walsoorden. De veerboot Walzoorden bleek te klein voor deze dienst en werd daarom vervangen door de grotere Schouwen.
De vrijwilligers van PSDnet.nl staan klaar voor rondleidingen in Vlissingen.
De Oorlog
In 1939 werd de veerboot gevorderd door de Marine en ingericht als hospitaalschip; de Hr. Ms. Schouwen. Tijdens de meidagen van 1940 werd de Schouwen door eigen troepen in brand gestoken en tot zinken gebracht bij Hoofdplaat, Zeeuws-Vlaanderen. Na het lichten in 1940 werd het vaartuig naar Vlissingen gebracht. Later bleek het niet meer lonend om de veerboot op te knappen en werd deze gesloopt.
Foto’s PSD-veerboot Schouwen
Bekijk alle Zeeuwse foto’s van de PSD-veerboot Schouwen (1912) op de fotopagina.