PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

Stoomboot Schouwen

Nadat de Provincie de veerdiensten over de Oosterschelde had overgenomen, werden er twee nieuwe veerboten gebouwd. De Schouwen was het zusterschip van de Noord Beveland. Tijdens de meidagen van 1940 wordt de Schouwen verbrand bij Hoofdplaat door eigen troepen.
9

Zijaanzicht PSD Schouwen (1912)

Nadat de PSD de Oosterschelde diensten had overgenomen van de Zeeuwsche Spoorboot Maatschappij werd de Schouwen besteld. De veerboot is een zusterschip van de Noord Beveland, eveneens in 1912 gebouwd. In november 1911 besloot Gedeputeerde Staten tot het vernoemen van de veerboot naar het eiland ‘Schouwen’.

Proefvaart

Op 5 februari 1912 werd op de rede van Vlissingen de proefvaart afgenomen. Het schip liep ‘een gemiddelde vaart van 12 Eng. zeemijlen’, boven de gestelde eis. Op 6 februari 1912 werd met genodigden -waaronder ontwerper Cornelisse- de eerste vaart Middelburg-Zierikzee gemaakt, aldaar de lokale pers de nieuwe veerboot op stond te wachten.
De veerboot liep echter vast op de dwarsdijk en kon pas na twee uren loskomen en haar weg door het havenkanaal naar ’t Luitje vervolgen. Honderden mensen stonden aan de kade naar de veerboot te kijken.

Op 11 februari 1912 kwam de Schouwen in dienst tussen Zierikzee en Middelburg met tussenstops te Katseveer en Kortgene. De romp van de veerboot was in het begin wit, maar werd al snel zwart geschilderd zoals alle andere PSD-veerboten.

Verschillen met andere PSD-boten

De zusterschepen Schouwen en Noord Beveland (1912) hadden dezelfde ontwerper als veel andere PSD-veerboten. De schepen vertonen dan ook gelijkenissen, bijvoorbeeld met de paar jaar later gebouwde stoomboten Zeeuwsch-Vlaanderen en Luctor et Emergo. Vooral de rompvorm verschilt bij het hek.

Verschillen veerboten Schouwen/Noord-Beveland (1912) en Zeeuwsch-Vlaanderen/Luctor et Emergo (1915)

Naar de Westerscheldedienst

In 1921 werd wat geschoven in de vloot van de PSD en zo kwam de Schouwen in dienst tussen Hansweert en Walsoorden. De veerboot Walzoorden bleek te klein voor deze dienst en werd daarom vervangen door de grotere Schouwen.

De vrijwilligers van PSDnet.nl staan klaar voor rondleidingen in Vlissingen.

De Oorlog

In 1939 werd de veerboot gevorderd door de Marine en ingericht als hospitaalschip; de Hr. Ms. Schouwen. Tijdens de meidagen van 1940 werd de Schouwen door eigen troepen in brand gestoken en tot zinken gebracht bij Hoofdplaat, Zeeuws-Vlaanderen. Na het lichten in 1940 werd het vaartuig naar Vlissingen gebracht. Later bleek het niet meer lonend om de veerboot op te knappen en werd deze gesloopt.

Foto’s PSD-veerboot Schouwen

Bekijk alle Zeeuwse foto’s van de PSD-veerboot Schouwen (1912) op de fotopagina.

De witte Schouwen aan de Loskade in Middelburg

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Twitter

Navigatie PSD-vloot

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende pagina’s van PSD-veerboten. Ook kunt u de fotopagina bekijken van deze PSD-veerboot. U bent nu hier: