PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

Stoomboot Noord Beveland (1912)

Nadat de Provincie de veerdiensten over de Oosterschelde had overgenomen, werden er twee nieuwe veerboten gebouwd. De Noord Beveland was het zusterschip van de Schouwen. In 1933 verkoopt de PSD de Noord Beveland aan Doeksen, waarvoor de stoomboot nog tot in de jaren 60 vaart.
10

Zijaanzicht PSD Noord-Beveland (1912)

Nadat de PSD de Oosterscheldedienst had overgenomen van de Zeeuwsche Spoorboot Maatschappij werd de Noord Beveland besteld. De veerboot is een zusterschip van de Schouwen, eveneens in 1912 gebouwd. Op 4 maart 1912 kwam het schip uit Kinderdijk aan in Vlissingen en werden proefvaarten gehouden in Zeeland.

De Noord Beveland voer vanaf 1912 op de dienst Zierikzee – Katseveer – Kortgene – Middelburg. Maar vanaf 14 mei 1923 verviel Middelburg uit de diensten van de PSD en ging men niet meer verder dan Kortgene.

Verschillen met latere schepen

De zusterschepen Noord Beveland en Schouwen (1912) hadden dezelfde ontwerper als veel andere PSD-veerboten. De schepen vertonen dan ook gelijkenissen, bijvoorbeeld met de paar jaar later gebouwde stoomboten Zeeuwsch-Vlaanderen en Luctor et Emergo. Vooral de rompvorm verschilt bij het hek.

Verschillen veerboten Schouwen/Noord-Beveland (1912) en Zeeuwsch-Vlaanderen/Luctor et Emergo (1915)

Terschelling

Door vlootvernieuwing werd de Noord Beveland in 1933 net als de Zeeuwsch-Vlaanderen verkocht aan de TSM van Doeksen op Terschelling. In 1954 werd de veerboot geschikt gemaakt voor oliestook. De veerboot werd Noord Nederland genoemd en voer nog tot 1959 van Harlingen naar West-Terschelling op en neer.

Daarna werd de Noord Nederland verkocht aan Rederij Tieleman die de veerboot Eurohaven doopte en als personeelsboot gebruikte. In 1961 werd de veerboot weer doorverkocht aan een sloper en uiteindelijk is het schip in 1963 gesloopt.

De vrijwilligers van PSDnet.nl staan klaar voor rondleidingen in Vlissingen.

Foto’s PSD-veerboot Noord Beveland

Bekijk alle foto’s van de PSD-veerboot Noord Beveland (1912) op de fotopagina.

De Noord Beveland in het wit

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Twitter

Navigatie PSD-vloot

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende pagina’s van PSD-veerboten. Ook kunt u de fotopagina bekijken van deze PSD-veerboot. U bent nu hier: