Raderstoomboot Zuid-Beveland

De raderstoomboot Zuid-Beveland wordt in 1899 gebouwd op de werf De Maas in Delfshaven (Rotterdam).

De Zuid-Beveland is het laatste zusterschip uit een reeks veerboten, die begon bij de Walcheren (1887) en de Zeeuwsch-Vlaanderen (1891). Ook de Zeeuwsche Spoorboot No.2 (1892) is een zusterschip van de Zuid-Beveland.

Lofwerk

De drie PSD-zusterschepen Walcheren (1887), Zeeuwsch-Vlaanderen (1891) en Zuid-Beveland (1899) waren allen voorzien van ‘lofwerk’; de versieringen op de boeg. Hieronder een vergelijking van de verschillende patronen, waarschijnlijk afgeleid van de wapens van de naamgevende streken.

Lofwerk (versiering) op PSD-raderstoomboten

Extra kajuit en mailkamer

De Zuid-Beveland wijkt optisch wel af van de andere schepen van het ’type Walcheren’, vanwege de hogere opbouw aan de achterkant en een ander type achtersteven. Aan het dek bevindt zich de ruime rooksalon, een grote kajuit en een aparte salon voor dames. De Zuid-Beveland is ingericht door de Rotterdamse meubelmaker Allan. De banken zijn bekleed met donkerrood fluweel, met bijpassende gordijnen en tapijten. De bemanning heeft hutten op de Zuid-Beveland, ook bevindt zich achter de machinekamer een mailkamer. Deze kamer ontbrak op de zusterschepen van de Zuid-Beveland.

Verschillen veerboten Walcheren (1887), Zeeuwsch-Vlaanderen (1891) en Zuid-Beveland (1899)

Doordat de achtersteven van de Zuid-Beveland afwijkt van de eerder gebouwde zusterschepen, lijkt het schip meer op de later gebouwde raderstoomboten Westerschelde (1905) en Zeeland (1908). Onder het achterdek had de Zuid-Beveland een extra salon met vier patrijspoorten, iets wat de latere raderstoomboten niet hadden. Dit maakt de Zuid-Beveland makkelijk te herkennen, zeker nadat het schip de kleurstelling van de Westerschelde en Zeeland aangemeten kreeg. Daarbij moest ook het lofwerk op de boeg wijken.

Verschillen veerboten Westerschelde (1905), Zeeland (1908) en Zuid-Beveland (1899)

Probleem met snelheid

In verschillende kranten werd de Zuid-Beveland bekritiseerd vanwege de bij de proefvaart behaalde snelheid. De nieuwe veerboot kwam een kwartier later aan op de bestemming dan het zusterschip Walcheren, dat ook meegevaren was. Dit gebrek aan snelheid kwam volgens deskundigen doordat de ketel teveel naar voren was geplaatst bij de bouw. Hierdoor lag de steven van de veerboot te diep.

Verlenging

Om het snelheidsprobleem op te lossen wordt de Zuid-Beveland in 1913 een aantal meter verlengd.

Sloop

De Zuid-Beveland maakt tot 1932 deel uit van de PSD-vloot en wordt dan gesloopt in Hendrik-Ido-Ambacht. Van de zusterschepen was de Zuid-Beveland het langst opgenomen in de PSD-vloot. Zusterschepen Walcheren en Zeeuwsch-Vlaanderen werden al in 1909 en 1916 afgestoten.

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Twitter

Navigatie PSD-vloot

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende pagina’s van PSD-veerboten. Ook kunt u de fotopagina bekijken van deze PSD-veerboot. U bent nu hier: