PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

Raderstoomboot De Schelde (1828)

In 1828 werd De Schelde gebouwd op de werf Commercie Compagnie in Middelburg.

Zijaanzicht PSD De Schelde (1828)

Het schip is bedoeld voor de particuliere dienst Vlissingen-Breskens. Deze dienst was destijds nog geen PSD-veerdienst, wel werd er subsidie verleend door de Provincie Zeeland. In 1842 kocht de Provincie de boot, maar liet de exploitatie alsnog over aan een particulier. Ook komt in 1842 de nieuwe veerboot Stad Vlissingen No.1 in de vaart.

Terug naar het schip De Schelde. Op 3 mei 1828 vaart de nieuwe stoomboot voor het eerst van de werf in Middelburg naar Vlissingen. Die dag werd ook de officiële proefvaart gemaakt met genodigden. Na enkele andere proeftochten kon op 24 mei 1828 De Schelde in de reguliere vaart komen. De bijnaam van het schip was ‘de tobbe’, vanwege de vorm.

Pas in 1866 bij de oprichting van de PSD kwam de veerdienst Vlissingen-Breskens geheel in handen van de Provincie. De Provincie kocht de veerboten De Schelde en Stad Vlissingen No.1 van de vorige exploiteurs en liet de nieuwe veerboot Zeeland bouwen in 1866. In de maanden tot deze nieuwe veerboot gereed is, huurt de PSD de raderstoomboot De Schelde: van augustus tot oktober 1866. Hierna is de stoomboot gesloopt.

Ons zijn geen foto’s bekend van De Schelde, wel is er een foto bewaard gebleven van een scheepsmodel van de stoomboot.

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Twitter

Navigatie PSD-vloot

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende pagina’s van PSD-veerboten. Ook kunt u de fotopagina bekijken van deze PSD-veerboot. U bent nu hier: