PSD-foto’s

Op PSDnet.nl staan ruim 2.000 foto’s. Deze foto’s zijn te bekijken per schip (op de vlootpagina) of per plaats (bij veerdiensten), maar via deze pagina zijn de foto’s ook op thema gesorteerd. Bekijk bijvoorbeeld alle foto’s van Prinsessenboten, voormalige PSD-aanlegsteigers of PSD-personeel. Lees ook eens de informatie over het copyright op de foto’s.

Foto’s PSD-dubbeldekkers

In 1968 komt de eerste PSD-dubbeldekker in de vaart, in 1997 de laatste. Op deze pagina zijn alle foto’s verzameld van de vijf Zeeuwse dubbeldeksschepen die gevaren hebben tussen Kruiningen-Perkpolder en later Vlissingen-Breskens.

Foto's PSD-dubbeldekkers

Foto’s Prinsessenboten

Deze schepen staan in het collectief geheugen van de Zeeuw gegrift. De drie enkeldeksschepen met Prinsesnaam zijn nog altijd een geliefd onderwerp van menig mijmering: de gezellige salon met houten stoelen, die beroemde zijgangen op het autodek, … genoeg woorden, kijken maar:

Foto's Prinsessenboten

Foto’s Zijladers

Een mooie verzameling foto’s van drie bijzondere PSD-schepen, gebouwd in 1933 bij De Schelde in Vlissingen. Twee van de drie zijladers zijn bewaard gebleven: historische foto’s worden afgewisseld met scherpe digitale opnames van dit Zeeuwse erfgoed.

Foto's PSD-zijladers

Foto’s PSD-interieur

Alle foto’s gemaakt op PSD-boten in Zeeland. Vaar mee terug in de tijd en kijk hoe het was op de PSD-veerboten van vroeger. De salon, het autodek, de machines, het personeel en de passagiers: de foto’s zijn sorteerbaar.

Foto's gemaakt op PSD-boten

Foto’s PSD-walvoorzieningen

Niet op elke PSD-foto staat een PSD-boot. Op deze fotopagina zijn de foto’s verzameld van veerpleinen, fuiken, steigers, terminals, kassa’s, snackbars, noem maar op. Alle foto’s komen uit de PSD-tijd.

Foto's PSD-walvoorzieningen

Foto’s voormalige PSD-locaties

Niet veel in Zeeland herinnert meer aan de PSD, maar we doen ons best om te laten zien wat nog tastbaar is. Ook gedocumenteerd in deze serie is de sloop van diverse PSD-gebouwen nadat ze in onbruik zijn geraakt met het verdwijnen van ‘de boot’.

Foto's voormalige PSD-locaties

Luchtfoto’s Rijkswaterstaat

Een serie prachtige luchtfoto’s van voormalige PSD-aanlegsteigers in het huidige Zeeland, gefotografeerd door Rijkswaterstaat.

Luchtfoto's Rijkswaterstaat

Toen en nu: vergelijkingen

Foto’s oorspronkelijk gepubliceerd in de serie ’toen en nu’. Aan de hand van vergelijkingen krijg je een goed beeld hoe het vroeger was.

Foto's PSD-vergelijkingen

Foto’s PSD-personeel

‘De mannen van de boot’ brachten je vele jaren veilig naar de overkant. De makers van PSDnet.nl hebben geen achtergrond bij de PSD, erg veel foto’s van PSD’ers hebben we dan ook niet in ons bezit.

Foto's PSD-personeel

Foto’s PSD-passagiers

Wie heeft er geen foto’s in het familiealbum zitten die gemaakt zijn op ‘de boot’? Ga mee terug in de tijd met deze herkenbare foto’s van passagiers op de PSD-boten. Wie weet spot jij wel een bekende op de foto’s.

Foto's PSD-passagiers

Foto’s laatste PSD-jaren

Alle foto’s van de laatste PSD-jaren. In 1993 waren er nog twee Prinsessenboten actief in de PSD-vloot, bij de opheffing van de PSD in 2003 werd er gevaren met vijf dubbeldekkers. Bekijk de snelle veranderingen in de laatste jaren.

Foto's laatste PSD-jaren

Foto’s PSD-afscheidsdag 15 maart 2003

Op 15 maart 2003 rijdt al het verkeer al onder de Westerschelde door, maar passagiers mogen nog eenmaal meevaren met de PSD. De laatste PSD-afvaart wordt uitgevoerd met de Koningin Beatrix van Breskens naar Vlissingen.

Foto's PSD-afscheidsdag 15 maart 2003

Foto’s afscheidsdag dubbeldekkers 1 mei 2004

Na het einde van de PSD varen de twee nieuwste PSD-schepen nog een tijdje door als voetveer voor BBA Fast Ferries tussen Vlissingen en Breskens. Ook aan die inzet komt een einde, maar niet voordat er een afscheidsdag georganiseerd werd.

Foto's afscheidsdag dubbeldekkers 1 mei 2004

Foto’s Overige

Geen PSD en misschien ook wel geen Zeeland, wél relevant voor de geschiedenis van de PSD. Bekijk waar de PSD inspiratie vandaan heeft gehaald en wie juist geïnspireerd werd door de Zeeuwse veerboten.

Foto's overige