
De laatste dag Kruiningen-Perkpolder

De aankomst van de veerboot uit Perkpolder (Zeeuws-Vlaanderen) in Kruiningen (Zuid-Beveland).
Aankomst in Kruiningen

Het schoorstenendek van de Prins Willem-Alexander, de veerboot die van 1970 tot 2003 de veerdienst Kruiningen-Perkpolder onderhield.
Passage met de Juliana

De doorrijhoogte van het bovenste autodek laat geen vrachtwagens toe en dit dek biedt plaats aan 116 personenauto’s.
Bovenste autodek PSD-veerboot Prinses Juliana

Het uitzicht vanaf de PSD-boot Prins Willem-Alexander (1970) op de Westerschelde met de kruisende ferry Prinses Juliana (1986).
Passage op 15 maart 2003

Een ansichtkaart met de PSD-dubbeldekker Prinses Juliana.
Binnenkomst Vlissingen

De laatste schepen van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder, voordat deze veerverbinding na 60 jaar opgeheven werd.
Prins Willem-Alexander & Prinses Juliana

Voor de komst van de Prinses Juliana moesten de aanleginrichtingen in Vlissingen en Breskens verbouwd worden, zodat op twee autodekken geladen kon worden.
Nieuwe aanleginrichting en dito veerboot

De Juliana tijdens een invalbeurt op Vlissingen-Breskens. Naast veerboot Kruiningen-Perkpolder vanaf 1997 was de Juliana ook de reserveboot voor Vlissingen-Breskens, omdat de Prinses Christina (1968) alleen de reserveboot was voor het oostelijke veer.
Binnenvaren van Vlissingen

Net als op Vlissingen-Breskens moesten de veerboten op Kruiningen-Perkpolder dagelijks manoeuvreren tussen de grote zeeschepen.
De Prinses Juliana op weg naar Perkpolder

De enkeldekker Margriet en de dubbeldekker Juliana trotseren een flinke storm op de Westerschelde tussen Vlissingen en Breskens.
Prinses Margriet & Prinses Juliana in de storm

De Koningin Beatrix nadert de fuik van Vlissingen. Naast de fuik ligt de dubbeldeksveerboot Prinses Juliana (1986).
PSD-veerboten in Vlissingen

Een doorkijkje naar de veerboot vanuit de PSD-terminal van Perkpolder op Zeeuws-Vlaanderen.
Doorkijkje in Perkpolder

In 1968 werden in Kruiningen en Perkpolder fuiken gebouwd naar het type van die in Vlissingen en Breskens. De veerboten waren qua afmeting dan ook uitwisselbaar. Dat kwam goed uit toen in 1997 de Prinses Juliana naar het oostelijke veer verhuisde.
In de fuik van Kruiningen

Het zicht op de Westerschelde vanaf de PSD-veerboot Prinses Juliana van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder.
Perkpolder nadert

De Prinses Juliana verlaat de veerhaven van Breskens en zet koers naar Vlissingen.
Vertrek uit Breskens

Een ansichtkaart van Vlissingen met daarop afgebeeld de dubbeldeksveerboot Prinses Juliana.
Juliana in Vlissingen

De aanleginrichtingen van Kruiningen en Perkpolder werden in 1968 aangelegd voor de eerste Nederlandse dubbeldeksveerboot. De Prinses Juliana kon dan ook beide rijdekken gebruiken op de dienst Kruiningen-Perkpolder.
Fuik Perkpolder

De veerboot Prinses Juliana werd in 1985 gedoopt door prinses Juliana, net zoals de veerboot Koningin Beatrix in 1993 gedoopt werd door koningin Beatrix.
Doop door prinses Juliana

Een luchtfoto van Rijkswaterstaat uit 1988 van Vlissingen met de PSD-veerboot Prinses Juliana. De heftorens van de kleine fuik zijn inmiddels verwijderd, de fuik zelf zou omstreeks 1993 worden gesloopt.
Luchtfoto uit 1988

In de PZC verscheen in 1986 (het dat de Juliana geplaagd werd door technische problemen) een complottheorie van de hand van enkele Zeeuwen dat de veerboot expres slecht gebouwd is, om voorstanders te werven voor een vaste oeververbinding.
Afvaart Kruiningen

Een luchtfoto van de Buiten- en Binnenhaven van Vlissingen. Naast de fuik ligt de Prinses Juliana (1986) die tijdelijk invalt voor de Koningin Beatrix (1993). Uiterst links zien we de bouw van de Sardijntoren, met 85 meter het hoogste punt van Vlissingen.
Luchtfoto Vlissingen met de Juliana

De veerhaven van Kruiningen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geopend, in 1943 om precies te zijn. In 1953 raakt de haven zwaar beschadigd tijdens de Rampnacht.
Aankomst in Kruiningen

Ook de heftorens kregen een kleine make-over na het geschikt maken van de aanleginrichtingen voor de dubbeldeksveerboot Prinses Juliana.
In de fuik van Vlissingen

Tijdens de PSD-afscheidsdag van 15 maart 2003 vaart de Prinses Juliana nog een laatste keer tussen Kruiningen en Perkpolder.
Juliana op 15 maart 2003

Een foto uit Perkpolder, 2003. We zien de Prinses Juliana eenzaam varen op de Westerschelde.
De Juliana in Perkpolder in 2003

Op 5 december 1984 vond de kiellegging plaats. Op die dag plaatsen de gedeputeerde De Voogd en PSD-directeur Oostinga twee kielsecties aan elkaar, het officiële startschot voor de bouw. Exact een jaar later is het schip zo goed als klaar.
Merwede Specialities (1)

Een 'staatsieportret' van de Prinses Juliana tijdens een van de proefvaarten eind 1985 of begin 1986 voor de kust van Vlissingen.
Prinses Juliana op proefvaart

Een reddingsboei op de PSD-veerboot Prinses Juliana (1986).
Reddingsboei PSD-veerboot

PWA & PJ

De Prins Johan Friso zet koers op een tanker, zo lijkt het. Vaak werden schepen dicht gepasseerd tussen Vlissingen en Breskens.
Luchtfoto Prins Johan Friso

De Juliana gezien vanuit de auto op de fly-over bij de aanleginrichting van Vlissingen.
Vanuit de auto gezien

Een luchtfoto van Rijkswaterstaat van de veerhaven van Kruiningen met in de fuik de PSD-boot Prinses Juliana.
Luchtfoto Perkpolder

De drie oudste PSD-dubbeldekkers wachten in het voorjaar van 2003 op wat komen gaat in de Binnenhaven van Vlissingen.
Wachten op verkoop (2)

De Prinses Juliana afgemeerd naast de fuik van Vlissingen.
Naast de fuik (2)

Net als van alle andere PSD-boten bestonden er ook ansichtkaarten met daarop de veerboot Prinses Juliana.
Ansichtkaart Juliana

Het silhouet van de dubbeldeksveerboot Prinses Juliana bij de lichtopstand op het havenhoofd van de Buitenhaven van Vlissingen.
Silhouet Prinses Juliana

Een promotiefolder van scheepswerf De Merwede met daarin de Prinses Juliana. De werf heeft de veerboot als 'werkverschaffing' gebouwd: er werd geen winst gemaakt, maar het was gunstig voor de werf om het personeel in dienst te houden.
Merwede Specialities (2)

Een ansichtkaart van Breskens met een luchtfoto van de veerhaven die in 1958 werd aangelegd.
Luchtfoto Breskens fuik

Een nog nieuwe Prinses Juliana in de fuik van Vlissingen die oorspronkelijk in 1958 werd aangelegd en 1986 geschikt werd gemaakt voor dubbeldeksveerboten.
Fuik Vlissingen met nieuwe dubbeldekker

Vanuit de stuurhut van de Prins Willem-Alexander zien we de dubbeldekker Prinses Juliana passeren. Het zijn de laatste afvaarten, na 60 jaar valt het doek voor de veerverbinding Kruiningen-Perkpolder.
In de stuurhut van de Alexander

Op deze foto zien we de Prinses Juliana naast de lange fuikwand van Vlissingen liggen in 1994.
Naast de fuik in Vlissingen

De Juliana in de Buitenhaven van Vlissingen. De foto is van na 1997, dus de Juliana komt invallen. Reserveboot Prinses Christina (1968) vaart dan op Kruiningen-Perkpolder.
Aankomst in Vlissingen

De PSD-veerboten liggen opgelegd in de Binnenhaven van Vlissingen in afwachting van verkoop.
Samen met de Prins Willem-Alexander

De Prinses Juliana verlaat de fuik van Breskens op deze ansichtkaart.
Prinses Juliana luchtfoto Breskens

Ook in extreme weersomstandigheden kon de PSD-boot Prinses Juliana varen, zoals bijvoorbeeld bij windkracht 10 of 11. De PSD-schepen hadden geen mogelijkheden om (vracht-)wagens vast te zetten aan het dek, dus dat vormde wel een risico.
Prinses Juliana in de storm

De Prinses Juliana gefotografeerd vanaf de andere veerboot op de dienst Kruiningen-Perkpolder.
Op weg naar Kruiningen

De Prinses Juliana had stijle trappen. Op de foto zien we goed de interieurkleuren van deze veerboot: groene dekken en beige wanden.
Trappen op de Prinses Juliana

Naast de lange fuikwand van Vlissingen was een aanlegplaats voor veerboten. Hier ligt de Prinses Juliana aan de kant, de dienstboot voert de veerdienst Vlissingen-Breskens alleen uit.
Naast de fuik (1)

De veerhaven van Perkpolder met de veerboot Prinses Juliana.
Veerhaven Perkpolder met de Juliana

In de zomer stonden de veerpleinen vaak vol en waren er files op de toegangswegen naar de boot. Hier zien we een beeld uit de jaren 80 met de nieuwe infrastructuur voor dubbeldeksveerboten, inclusief de dubbeldekker zelf.
Veerplein Breskens, wachten op de Juliana

Een prachtige sfeerfoto gemaakt op de PSD-veerboot Prinses Margriet met op de achtergrond de dubbeldeksveerboot Prinses Juliana.
Sfeer op de Westerschelde

De Prinses Juliana met fuiken en netten van vissers op de voorgrond.
Voor Vlissingen

Een vertrouwd beeld voor jaren, je zag altijd wel een PSD-veerboot als je over de Boulevard van Vlissingen liep en over het strand uitkeek.
De Prinses Juliana op de rede van Vlissingen

Een nog nieuwe Prinses Juliana zet koers naar Breskens, op de achtergrond zien we scheepswerf De Schelde.
Op weg naar Breskens

De Prinses Juliana tijdens de voorbereidingen voor de zeereis naar Italië. De ramen worden dichtgelast voor de veiligheid.
Flank van de Juliana

De Prinses Juliana is een klassiek uitgevoerd schip. De opbouw is aardig vierkant en het schip heeft geen zeeg, maar het onderwaterschip heeft een vloeiend lijnenplan. Dat laatste is uniek, omdat het in de jaren 80 al gebruikelijk was soortgelijke schepen met een knikspant uit te voeren.
Fuik van Perkpolder

De maximale snelheid van de veerboot Prinses Juliana is 30,7 km/u. Vlissingen-Breskens kan dan in 13 minuten worden afgelegd en Kruiningen-Perkpolder zelfs in nog minder tijd.
Binnenkomst Perkpolder

De Prinses Juliana is ontworpen om binnen 15 minuten de oversteek tussen Vlissingen en Breskens te maken. Hiervoor moet een snelheid gehaald te worden van 26,8 km/u.
Breskens veerhaven met Prinses Juliana

In tegenstelling tot de eerste twee dubbeldeksschepen van de PSD waren de promenadedekken van de Juliana wat smaller. Ook zaten de 'rookkanalen' van de vier schoorstenen een beetje in de weg. Daarentegen was de salon wel breder.
Het promenadek van de Juliana

De deur van het bovenste rijdek van de Prinses Juliana werd uitgevoerd met vier 'schietgaten' voor wat frisse lucht. De veerboot Prins Willem-Alexander werd in de jaren 90 uitgerust met soortgelijke openingen in de rijdekdeur.
Deur en autodek Juliana

Een luchtfoto van Rijkswaterstaat van het Stationsgebied van Vlissingen met de aanleginrichtingen van de Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland.
Dubbeldekker in Vlissingen luchtfoto

Een foto van 2 mei 2002, wanneer de Juliana invalt op Vlissingen-Breskens. Op de voorgrond zien we het zeilscheep Eendracht varen.
Eendracht en veerboot

Op 14 maart 2003 werden de laatste auto's vervoerd door de Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland.
14 maart 2003

De dieselmotoren van de Prinses Juliana zijn van het merk Stork-Wärtsilä en hebben zes cilinders en leveren theoretisch ieder 1765 kW. De motoren zijn echter zo afgesteld dat ze maximaal 1440 kW leveren. Aan de gasdieselmotoren zijn Holec-generatoren van 1500 kVA gekoppeld.
Aankomst in Perkpolder 2003

Op 5 december 1985 komt de Juliana voor het eerst aan in Vlissingen. De kapitein van de enkeldekker Prinses Beatrix begroet de nieuwe PSD-aanwinst en bemanning over de marifoon: ‘Ik kan niet zeggen dat het van deze kant een mooi schip is, maar we zullen er wat moois van maken.’
Aankomst in Vlissingen in de jaren 80

Door het raam van de Prinses Juliana zien we de Prins Willem-Alexander liggen aan de NAVO-kade van Kruiningen.
Raam van de Juliana

In PSD-jargon werden de schepen Prins Willem-Alexander en Prinses Juliana ook wel PWA en PJ genoemd.
PWA en PJ

Een ansichtkaart van Vlissingen met de Prinses Juliana en op de achtergrond de kerncentrale.
Juliana & de kerncentrale

Een foto van de PSD-boot Kruiningen-Perkpolder.
De Juliana naar Kruiningen

In het voorjaar van 2003 wacht de Prinses Juliana op definitieve verkoop. Lange tijd waren er problemen met de verkoop aan de Italiaanse rederij Matacena Lines waardoor het schip aan de ketting werd gelegd en niet mocht vertrekken uit de Binnenhaven van Vlissingen.
Juliana wacht op verkoop

Aan de NAVO-kade was plek voor twee dubbeldekkers, toch lag er meestal maar één veerboot afgemeerd.
De Prins Willem-Alexander met de Prinses Juliana

Een foto gemaakt in de veerhaven van Kruiningen.
Prinses Juliana vertrekt uit Kruiningen

De rust keert even terug in Perkpolder als het gedreun van de machines van de Prinses Juliana wegebt over de Westerschelde.
Prinses Juliana vertrekt uit Perkpolder

De veerboot Juliana in de veerhaven van Breskens in 1991.
De Juliana in 1991

Normaal rijdt de Kerstman alleen zijn Arrenslee en zet hij zijn rendieren aan het werk. Voor een veerboot met zes Stork-Wärtsilä's maakt de Kerstman echter graag een uitzondering.
Kerstman als stuurman

Ook met windkracht 10 werd er door de PSD gevaren wanneer het geen probleem was om veilig aan te meren in Vlissingen of Breskens.
Prinses Juliana met windkracht 10

De veerhaven van Kruiningen in 2003. Tegenwoordig ligt er op deze plaats een woonwijk van Kruiningen.
Kruiningen in 2003

Een stukje promenadedek op de Prinses Juliana met de trap naar een van de passagiersingangen. De kleur beige kwam veel terug op deze veerboot uit 1986.
Promenadedek met trap

Een foto van de veerboot Prinses Juliana in het jaar 2003, het laatste jaar voor de veerdienst Kruiningen-Perkpolder.
Kruiningen-Perkpolder met de Juliana

Een foto van een historisch PSD-moment. Op 14 maart 23.30u vertrekt de Prinses Juliana vanuit Perkpolder naar Kruiningen met de laatste auto's die ooit naar Kruiningen zijn vervoerd. Deze foto is gemaakt tijdens deze laatste afvaart.
De laatste auto's die over de Westerschelde zijn vervoerd

Het onderste autodek is geschikt voor 30 vrachtwagens of 118 personenauto’s. Daarnaast heeft de Prinses Juliana als enige PSD-dubbeldekker een zijgang voor fietsen, zoals op de Texelse TESO-dubbeldekkers gebruikelijk is.
Het onderste autodek van de ferry met de fuik

Als eerste vertrokken in 2003 drie PSD-dubbeldekkers naar Italië. De twee nieuwste schepen bleven nog een tijdje varen als voetveer Vlissingen-Breskens.
Laatste Zeeuwse passage met de Friso

Een ansichtkaart van Breskens met de veerhaven en de PSD-veerboot.
Luchtfoto Breskens met ferry

Een ansichtkaart van Breskens met een luchtfoto van de Prinses Juliana onderweg naar de veerhaven.
Luchtfoto Juliana in Breskens

De Prinses Juliana vaart op een mooie zomerdag over de Westerschelde richting Perkpolder op Zeeuws-Vlaanderen. Tot 2003 waren de PSD-veerdiensten de enige manier om via Nederlands grondgebied Zeeuws-Vlaanderen te bereiken.
Overtocht Perkpolder

Iedere hoofdschroef van de Prinses Juliana ontwikkelt een vermogen van 4000 kW, de twee dwarsschroeven hebben ook een relatief hoog vermogen (1100 kW). De veerboot heeft zes dieselmotoren van Stork Wärtsilä.
Passage Prinses Juliana

De Prinses Juliana gezien vanaf een zeeschip. Op de achtergrond zien we de Buitenhaven en de Groene Boulevard van Vlissingen.
Passage van de Juliana

Het Provinciewapen op de veerboot Prinses Juliana was geplakt op een klein plateau dat op zijn beurt op de flank van de veerboot werd opgehangen.
Provinciewapen Juliana

Remmen vast en autoalarm af waren veel te lezen op de autoveerboten van de PSD.
Remmen vast

Het Roeiershoofd in Vlissingen is gelegen op de hoek van de Boulevard.
Roeiershoofd Vlissingen

Een luchtfoto van het Stationsgebied van Vlissingen. Links zien we nog de oude fuik uit 1927.
Luchtfoto Vlissingen 1987

Laatste dag Zeeuwse autoveerdiensten

De Westerschelde is de druk bevaren route naar de haven van Antwerpen.
Drukke Scheepvaart op de Westerschelde

De fuik van Kruiningen met daarin gelegen de veerboot Prinses Juliana.
Steiger Kruiningen

De TCR-C2-bedieningsruimte op de Zeeuwse veerboot Prinses Juliana (1986).
TCR-C2

Scheepsmodel Prinses Juliana

Van 1997 tot 2003 heeft de veerboot Prinses Juliana gevaren op de veerdienst Kruiningen-Perkpolder. In 1995 (25 september tot 1 december 1995) kwam de Juliana voor het eerst invallen op de oostelijke veerdienst.
Prinses Juliana tussen Kruiningen-Perkpolder

Kruiningen afmeren aan de steiger

De PSD-terminals van Kruiningen en Perkpolder waren uitgerust met roltrappen zodat passagiers comfortabel zich naar het promenadedek konden begeven.
Prinses Juliana in de fuik van Kruiningen

Op 5 september 1985 vonden de doop en de tewaterlating van de Prinses Juliana plaats. Het Zeeuwse schip werd gedoopt door de voormalige koningin Juliana zelf, die ook de laatste beletselen wegnam.
Tewaterlating in 1985

Veel media hebben aandacht besteed aan het opheffen van de Zeeuwse veerdiensten, zoals tijdschrift Noe.
Tijdschrift Noe

De uitgang voor passagiers op de Prinses Juliana. Ook in de tijd dat het schip op Kruiningen-Perkpolder dienst deed verwezen de wegcijfers op het schip naar Vlissingen en Breskens.
Uitgang passagiers

De veerboten van de dienst Kruiningen-Perkpolder: de Prins Willem-Alexander (voorgrond) en de Prinses Juliana (achtergrond).
Veerboten in Kruiningen

De veerhaven van Perkpolder (soms ook wel Perkpolderhaven) genoemd werd in 1940 geopend ter vervanging van de aanlegplaats Walsoorden.
Veerhaven van Perkpolder

Vaak kreeg de veerdienst Kruiningen-Perkpolder de 'afdankertjes' van Vlissingen-Breskens, een patroon wat werd doorbroken met de bouw van de eerste twee dubbeldeksschepen. Toch krijgt de oostelijke veerdienst in 1997 nog eenmaal een veerboot van Vlissingen-Breskens: de Prinses Juliana.
De Prinses Juliana (1986) in Perkpolder

Uitzicht op de PSD-veerdienst Vlissingen-Breskens vanaf de redeboot van het Belgische Loodswezen.
Prinses Juliana tussen Vlissingen-Breskens

Een foto van de Prinses Juliana in de Buitenhaven van Vlissingen. In 2002 werd de Juliana voor het laatst voor de PSD ingezet op Vlissingen-Breskens, maar na 15 maart 2003 tot april 2003 keert het schip terug op deze veerdienst als voetveer.
De Prinses Juliana in Vlissingse Buitenhaven

De dubbeldeksveerboot Prinses Juliana verbleekt naast de jumbo-ferry van de tweede generatie van Olau.
PSD & Olau in Vlissingen

Auto's verlaten het bovenste rijdek van de veerboot Prinses Juliana. Deze dubbeldeksveerboot was de eerste in zijn soort op de veerdienst Vlissingen-Breskens.
Autoveerdienst Vlissingen-Breskens

De Westerschelde bestaat uit wilde golven wanneer de Prinses Juliana op deze foto te zien is.
Hoogwater in 1990 (1)

Een mooie winteravond in Kruiningen. Op de foto zien we de Prinses Juliana in de veerhaven die in 1943 aangelegd werd.
Avond in Kruiningen (2003)

De Prinses Juliana passeert in augustus 1995 de Koningin Beatrix, waarvan we rechtsonder nog een stukje zien.
Passage augustus 1995

De PSD-veerboot van Vlissingen-Breskens gezien in 1990.
Passage Juliana in 1990

De fuik van Breskens met daarin afgemeerd de PSD-veerboot Prinses Juliana.
De Juliana in de fuik van Breskens

Een foto gemaakt vanaf de enkeldeksveerboot Prinses Beatrix (1958) met op de achtergrond de dubbeldeksveerboot Prinses Juliana (1986).
Beatrix passage Juliana

De Prinses Juliana in de fuik van Perkpolder op de afscheidsdag van de PSD-veerdiensten op 15 maart 2003.
15 maart 2003: Juliana in Perkpolder

De dubbeldeksveerboot Prinses Juliana gezien door de brug van Perkpolder. Het autodek van de Juliana is leeg, de laatste auto's naar zijn de vorige avond vervoerd met de Juliana naar Kruiningen.
15 maart 2003: Juliana in fuik

Veruit de modernste veerboot van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder was de dubbeldeksveerboot Prinses Juliana.
15 maart 2003: Juliana in Perkpolder

Van 1986 tot 1997 was de Prinses Juliana in de vaart op de veerdienst Vlissingen-Breskens, vanaf 1997 werd er gevaren op Kruiningen-Perkpolder.
15 maart 2003: passage Juliana

Met een flinke vaart komt de Prinses Juliana (1986) op de fuik van Perkpolder af.
15 maart 2003: Juliana aankomst Perkpolder

Na het opheffen van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder keren de veerboten terug naar Vlissingen. Hier passeert de Prinses Juliana de kust van Terneuzen. Foto: © Anita Eijlers
16 maart 2003: De Juliana in Terneuzen

De Prinses Juliana op een van de eerste dagen als voetveer Vlissingen-Breskens. De autodekken zijn leeg en ook het buffet is tegenwoordig gesloten. Slechts de gedachte aan snert en kroket rest nog. Foto: © Willem Kruit
'Fast Ferry' Prinses Juliana (1)

In maart en april 2003 is de Koningin Beatrix de dienstboot van het nieuwe voetveer Vlissingen-Breskens. De Prinses Juliana ligt daarom 's avonds naast de fuik afgemeerd zoals te zien is op deze fraaie foto. Foto: © Willem Kruit
'Fast Ferry' Prinses Juliana (2)

Samen met de dubbeldeksveerboot Koningin Beatrix vaart de Prinses Juliana in maart en april 2003 als voetveer tussen Vlissingen-Breskens. Foto: © Willem Kruit
'Fast Ferry' Prinses Juliana (3)

Auto's mogen sinds 14 maart 2003 niet meer mee met de veerdiensten over de Westerschelde. Hier vaart de Prinses Juliana als 'fast ferry' / voetveer. Foto: © Willem Kruit
'Fast Ferry' Prinses Juliana (4)

Oorspronkelijk is de Prinses Juliana gebouwd voor de veerdienst naar Breskens. Ook de laatste Zeeuwse afvaarten verzorgt de Juliana in april 2003 naar Breskens, maar dan zonder auto's. Foto: © Willem Kruit
'Fast Ferry' Prinses Juliana (5)

Nadat de veerdienst Kruiningen-Perkpolder is opgeheven op 15 maart 2003 vertrekt de Prinses Juliana naar Vlissingen om een tijdje te gaan varen op Vlissingen-Breskens. Foto: © Willem Kruit
'Fast Ferry' Prinses Juliana (6)

Als vervanger voor de Prins Johan Friso (1997) vaart de Prinses Juliana (1986) een tijdje als voetveer Vlissingen-Breskens. Foto: © Willem Kruit
'Fast Ferry' Prinses Juliana (7)

Lange tijd waren de veerboten Prinses Juliana (1986) en Prinses Margriet (1964) samen in de vaart op Vlissingen-Breskens. Foto: © Ivo Bril
Juliana & Margriet in de mist

Scheepsmodel van de PSD-veerboot Prinses Juliana, zoals is laten vervaardigen door de scheepswerf.
Werfmodel veerboot Prinses Juliana

Laat op de avond van 14 maart 2003 vertrekt de Prinses Juliana vanuit Perkpolder met de laatste auto's naar Kruiningen. Op dit a4'tje staan alle handtekeningen van de PSD-bemanning op de laatste toch met auto's.
Handtekeningen PSD-bemanning 14 maart 2003

De Prinses Juliana in de sneeuw op 1 februari 2003, 50 jaar na de Watersnoodramp. Daarom hangt de vlag in de mast halfstok.
Perkpolder in de sneeuw in 2003