
Perkpolder in 1993

De stuurhut van de Koningin Beatrix in aanbouw op de werf.
Stuurhuis in aanbouw

De controlekamer benedendeks krijgt langzaam vorm. Vanuit de controlekamer konden de machines in de gaten en bestuurd worden.
Apparatuur benedendeks

Het ankergebied van Vlissingen gezien vanaf de Koningin Beatrix. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is ooit de 'ferry track' ingevoerd, een vrije strook door het ankergebied gereserveerd voor de veerdienst tussen Breskens en Vlissingen.
Ankergebied gezien vanaf het topdek

Hier zien we het topdek van de Koningin Beatrix in aanbouw bij scheepswerf De Schelde in Vlissingen.
Topdek in ruwbouw

Aan de voor- en achterkant was het autodek van de Koningin Beatrix open. Bij flinke storm, zoals bijvoorbeeld in 2002 met windkracht 11, werd besloten om het bovenste autodek niet te laten en alleen gebruik te maken van het volledig gesloten hoofdrijdek.
Autodek aan de voorkant

De Prinses Beatrix in 1993

Een bijzondere ontmoeting op de Westerschelde: de nieuwe dubbeldeksveerboot Koningin Beatrix (1993) passeert de enkeldeksveerboot Prinses Beatrix (1958).
Prinses Beatrix gezien vanaf de Koningin Beatrix

Links zien we de nieuwe dubbeldeksveerboot Koningin Beatrix, rechts de enkeldeksveerboot Prinses Beatrix uit 1958.
Twee keer PSD-veerboot Beatrix

De salon van de veerboot Koningin Beatrix biedt 408 zitplaatsen. Ook zijn er het buffet, kombuis en lobby met toiletten te vinden.
Moderne salon van de PSD-boot Beatrix

De firma Bakker Sliedrecht zorgde samen met Rietschoten & Houwens voor de installatie van de technische systemen op de Zeeuwse veerboot Koningin Beatrix (1993).
Meters in de controlekamer

De Koningin Beatrix krijgt halverwege 1993 al goed vorm op de Vlissingse scheepswerf.
Topdek in aanbouw

Voor het laagspanningsnet op de dubbeldeksveerboot zijn vier dieselgeneratorsets (240 kW) geplaatst van Volvo-Penta. Het gaat om type TAMD 122A/HE (1500 omwentelingen per minuut).
Volvo-Penta's voor de laagspanning

De veerboot Koningin Beatrix is sectie voor sectie gebouwd op scheepswerf De Schelde in Vlissingen.
Takelen van een sectie

Foto's van een natte proefvaart met de nieuwe ferry Koningin Beatrix. Een flinke regenbui heeft huisgehouden op het schip.
Watoverlast aan dek

Na de doop door staatshoofd Beatrix werd het doopbijltje overhandigd.
Overhandiging doopbijl

Een informatiefolder van de Provincie Zeeland over de veerboot Koningin Beatrix. Op de omslag zien we een foto van de doop van de veerboot door hare majesteit de koningin.
Prinses wordt Koningin

Het promenadedek van de Koningin Beatrix bestond uit vier galerijen aan de zijkanten en ook voor- en achterop was er nog ruimte voor passagiers om aan de reling te staan.
Promenadedek

De vierde PSD-dubbeldekker krijgt vorm in maart 1993. Tien jaar later, in maart 2003, maakt de Koningin Beatrix de laatste PSD-afvaart na 137 jaar Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland.
De bouw in maart 1993

Op het hoofdrijdek kunnen 104 personenauto's staan (in 5 rijbanen, 458 meter) of 30 vrachtwagens (in 4 rijbanen, 345 meter).
Onderste autodek

Werfpersoneel poseert bij een van de thrusters van de veerboot Koningin Beatrix. De thrusters kunnen 360 graden draaien en maken de ferry enorm wendbaar.
Poseren bij de thruster

Langzaam maar zeker krijgt in 1993 ook de salon van de veerboot Koningin Beatrix vorm. Gekozen is voor een gezelligere salon, aangezien de salon van de Prinses Juliana (1986) niet in de smaak viel bij de Zeeuwen.
Salon in aanbouw

De nieuwe salon van de Koningin Beatrix werd ingericht om een 'gezellige' overtocht mogelijk te maken. Bijvoorbeeld met deze zitplaatsen in een cirkel, zodat ook groepen (scholieren) met elkaar konden communiceren.
Salon opgeleverd

Tijdens de bouw werd de salon voorzien van isolatie en brandwerend materiaal.
Salon-isolatie

De salon werd onder meer uitgevoerd met een silhouet van Vlissingen, van de duinen tot de Sloehaven. Nog altijd is dit de bekleding van de salon van de veerboot, nu in de vaart in Italië. Een mooi eerbetoon aan Vlissingen.
Salon met silhouet van Vlissingen

De veerboot Koningin Beatrix werd gebouwd in een hal van Scheepswerf De Schelde in Vlissingen. Tegenover de bouwlocatie lag de reserveboot van de PSD, in maart 1993 de enkeldekker Prinses Margriet (1964).
De bouw in maart 1993

Het stuurhuis staat in de steigers tijdens de bouw.
Bovendek en stuurhuis

Het onderste autodek van de dubbeldeksveerboot Koningin Beatrix. De 'buizen' aan de zijkanten werden later geel geverfd, niet geheel zonder toeval. Veel passagiers struikelden over de afscheiding tussen het rijdek en de plaatsen waar fietsers konden staan.
Autodek onder

De hoofdmotoren van de Koningin Beatrix bestaan uit vier Stork-Wärtsilä diesels (type 9HFD240) met een asvermogen an 1.580 kW (1.000 omwentelingen per minuut). De diesels zijn gekoppeld aan ABB-generatoren die elk 1.590 kW kunnen leveren (1.000 omwentelingen per minuut).
Hoofdmotoren ferry Koningin Beatrix

Op 31 augustus 1993 doopt het Nederlandse staatshoofd Beatrix de veerboot Koningin Beatrix. Na de doop is het tijd voor de stapelloop, ofwel de 'uitvaring' uit het bouwdok.
Stapelloop van de Koningin Beatrix

Het onderste (hoofd-) rijdek van de Koningin Beatrix biedt 458 meter rijstrook voor personenauto's of vrachtwagens.
Onderste autodek (hoofdrijdek)

Het werk aan de vierde PSD-dubbeldekker nadert in de zomer van 1993 de voltooiing.
Bijna klaar

Tijdens de bouw van de veerboot Koningin Beatrix werden verschillende secties op hun plek getakeld.
Boegsectie

Het bovenste autodek heeft een doorrijhoogte van 2,90 meter.
Bovenrijdek in aanbouw

Het bovenste autodek is alleen geschikt voor personenauto's, in totaal kunnen er 106 auto's staan verdeeld over vijf rijstroken met in totaal 466 meter ruimte.
Bovenste autodek

De modern uitgeruste brug op het voorschip van de veerboot Koningin Beatrix.
Brug voorschip

De deuren op het bovenste rijdek waren 7,5 meter breed en 90 cm hoog. In Italië zijn ze gedemonteerd om gewicht te besparen.
Deuren voor het bovendek

Zowel de Koningin Beatrix als zusterschip Prins Johan Friso werden uitgerust met vier Stork-Wärtsilä dieselmotoren uit de 240-reeks.
De Stork-Wärtsilä hoofdmotoren

De nieuwe Koningin Beatrix vaart op een proefvaart naar Perkpolder, deze foto laat zien dat alles past in de fuik.
Proefvaart Koningin Beatrix naar Perkpolder

Op 31 augustus 1993 werd de veerboot Koningin Beatrix gedoopt door koningin Beatrix zelf.
Doop in 1993

Het topdek werd ook wel het schoorstenendek genoemd.
Topdek met schoorstenen

Toen de Koningin Beatrix net in de vaart was lag er in Vlissingen nog een tweede fuik, ook wel de kleine fuik genoemd. In de jaren 80 raakte deze fuik in onbruik en niet ver na 1993 werd de fuik gesloopt.
Fuiken van Vlissingen

Het galerijdek ligt op halve hoogte van het onderste rijdek en was niet voor passagiers toegankelijk. Op het galerijdek zijn vier openingen aangebracht met de ankerlieren en verhaal- en meerbenodigheden.
Gallerijdek

Een detail van het bovenste autodek van de Koningin Beatrix.
Detail bovendek

De moderne salon van de nog nieuwe veerboot Koningin Beatrix, bestemd voor de veerdienst tussen Vlissingen op Walcheren en Breskens (Zeeuws-Vlaanderen).
Deur van de salon

De twee deuren voor het bovenste rijdek worden gelast op scheepswerf De Schelde in Vlissingen.
Deuren lassen

De autodekken waren op afstand geheel af te sluiten met branddeuren. Op het promenadedek waren er schuifdeuren die via een drukknop door passagiers geopend konden worden.
Deuren op de boot

Passage van de Prinses Christina

De Prins Willem-Alexander in de fuik van Breskens