Op zaterdag 15 maart 2003 vertrok de veerboot Koningin Beatrix onder grote belangstelling voor het laatst onder PSD-vlag van Breskens naar Vlissingen. Een dag eerder werd de Westerscheldetunnel geopend waarmee de laatste Zeeuwse autoveerdiensten overbodig waren geraakt.
De veerhaven Breskens, de twee nieuwste PSD-veerboten en de aanleginrichtingen werden nog tot mei 2004 gebruikt voor het voetveer. Dezelfde Koningin Beatrix (bouwjaar 1993) maakte op 5 mei 2004 de allerlaatste afvaarten op het veer Vlissingen-Breskens, waarmee ook een einde kwam aan het tijdperk van de dubbeldeksveerboten.
In 2010 werden de brug en de heftorens gesloopt in Breskens. Onder de brug lag normaal ook water, dat werd bij de dijkverzwaringswerkzaamheden in 2012 dichtgestort. Een mooi detail is dat zowel de ‘kleine’ als de grote fuik bewaard zijn gebleven in Breskens.
Verhuisde fuik
In 1958 werd de veerhaven van Breskens geopend. De haven werd gebouwd om het centrum van Breskens te ontlasten van een enorme verkeersstroom en er kwamen veel grotere veerboten in dienst, de Prinses Beatrix en de andere ‘Prinsessenboten’. In eerste instantie bleef de fuik voor de oudere, kleinere veerboten als reserve bestaan op de plek waar deze in 1927 was gebouwd. In mei 1960 werd de aanleginrichting verhuisd naar de veerhaven van Breskens.
Onbruik
De kleine fuik werd gebruikt tot halverwege de jaren 80. Een groot deel van het jaar 1985 konden alleen de Koningin Juliana (1949) en de Prins Bernhard (1950) dienst doen op de veerdienst Vlissingen-Breskens, omdat de andere aanleginrichtingen werden verbouwd voor de komst van de eerste dubbeldeksveerboot voor het westelijke veer. De twee oude, open veerboten werden verkocht in 1986, waarna ook de kleine fuik niet meer gebruikt werden. Tot op de dag van vandaag is de fuik aanwezig in Breskens.
Verschillende bezoekers
De zojuist genoemde Koningin Juliana en de Prins Bernhard hebben aangelegd in de kleine fuik van Breskens. De eerste kopladingsveerboot Koningin Wilhelmina was bij de verhuizing van de fuik naar de veerhaven net verkocht aan het Texelse TESO, verder had de PSD destijds nog de Prins Hendrik in dienst en de Dordrecht, die gebruik maakten van de kleine aanleginrichtingen. Voor zover bekend hebben deze schepen nooit aangelegd in de nieuwe veerhaven van Breskens.
De drie Prinsessenboten en alle vijf de dubbeldeksveerboten hebben ooit aangemeerd in de veerhaven van Breskens. De Kruiningse dubbeldekkers waren een unieke verschijning op het veer Vlissingen-Breskens. De Prins Willem-Alexander (1970) heeft in 1993 een paar weken gevaren op de veerdienst. De Prinses Christina (1968) heeft nooit de dienst uitgevoerd, maar heeft voor genodigden wel meerdere keren aangelegd in Breskens en daar ook auto’s van genodigden geladen.
Een vreemde eend in de bijt was de veerboot Zuidvliet (1914). In 2017 kwam de Zuidvliet als eerste PSD-boot sinds 2004 terug in de veerhaven van Breskens.