PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 juni 2024

Amedeo Matacena nog steeds in Piraeus

Inmiddels ligt de veerboot Amedeo Matacena (Prinses Juliana) drie maanden in de Griekse haven van Piraeus. Nadere informatie ontbreekt.

Drie maanden geleden kwam de veerboot Amedeo Matacena aan in Piraeus. Sleepboot Paul bracht het voormalige vlaggenschip van de Provinciale vloot naar de grootste Griekse haven, op steenworp afstand van hoofdstad Athene.

Sinds 21 november 2022 is er niet veel gebeurd. Het schip zou op doortocht zijn naar een Turks sloopstrand.

Nieuwe naam: Amadeo

Uit een inspectierapport, opgemaakt voor vertrek uit Reggio di Calabria (Italië) blijkt dat het schip officieel Amadeo heet. Via scheepsregister Equasis is dit rapport in te zien, maar de gegevens over de veerboot zijn sinds november niet meer bijgewerkt in Equasis. Uit recente Griekse foto’s blijkt dat inderdaad het naamdeel Matacena in het wit is overgeschilderd. De foto’s zijn niet zo gedetailleerd dat we kunnen zien of op het schip Amadeo (zoals in het rapport) of Amedeo (zoals de oude naam) staat.

Weinig veranderd

Aan de romp is een ladder gelast. Verder is er weinig uitgevoerd met of op het schip, voor zover wij dat kunnen beoordelen. Het schip ligt op een niet erg toegankelijke plek op een scheepswerf, waardoor het onwaarschijnlijk is dat er grote werkzaamheden plaatsvinden. Daarvoor heb je een plek nodig waar je makkelijker materiaal kan aan- en afvoeren.

Geen Griekse info

Uiteraard hebben we de nodige pogingen gedaan de scheepswerf te bereiken, maar daar is weinig informatie uitgekomen tot op heden.

Het lijkt er op dat de voormalige Juliana nog wel even in Piraeus ligt. Over een paar weken is het 20 jaar geleden dat de PSD-veerdiensten werden opgeheven.

Laatste foto’s Reggio

PSDnet.nl-bezoeker Thijs de Beer kon als een van de laatste mensen foto’s maken van de Amedeo Matacena in Reggio di Calibria. De laatste jaren werd het steeds moeilijker om dicht bij de veerboot in de buurt te komen. Dit vanwege de bouw van hekken rond de kade.

Eerder kregen bezoekers alleen te maken met de persoonlijke bewaker van de veerboot: een Italiaanse wachtsman in een auto. Wie zich verdacht gedroeg (zoals Zeeuwse veerbootliefhebbers) werd verzocht snel te vertrekken. Het blijft nog steeds een mysterie waarom een oude veerboot 24/7 bewaakt moest worden.

Update 21 februari (avond)

Vanmiddag is de voormalige Prinses Juliana alsnog vertrokken vanuit Piraeus, richting sloop in Turkije.

De laatste berichten:

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Amedeo Matacena nog steeds in Piraeus’) is geplaatst in de categorie Italië en heeft als tag(s) Amedeo Matacena, Prinses Juliana, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Amedeo Matacena nog steeds in Piraeus