PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

Koningin Emma keert terug naar Zeeland!

Ongeveer 18 jaar na het opheffen van de PSD keert er een PSD-veerboot terug naar Zeeland! De zijlader Koningin Emma (1933) zal binnenkort afmeren in Vlissingen, waar het schip gerestaureerd gaat worden en in de toekomst ook een ligplaats krijgt.

Luctor et Emergo, de voormalige PSD-zijlader Koningin Emma keert terug naar Zeeland! Het schip dat in 1933 van stapel liep bij scheepswerf De Schelde keert als het aan PSDnet.nl ligt terug naar deze historische plek: het Scheldekwartier. Eerst zal de Emma gerestaureerd worden bij Scheepswerf Reimerswaal in Vlissingen-Oost.

PSDnet.nl heeft investeerders gevonden die met liefde voor de historie het schip een nieuwe bestemming willen geven als onder meer een bed & breakfast. De unieke veerboot heeft daarnaast een open autodek van 248 m² met genoeg ruimte voor kleinschalige horeca.

We hebben een verzoek gedaan aan de gemeente Vlissingen voor een ligplaats in het Scheldekwartier. De gemeente heeft hierin naar eigen zeggen ‘een meer dan positieve grondhouding getoond’ en heeft ons verzoek in behandeling genomen.

Aanwinst voor Zeeland & Vlissingen

Wij zijn verheugd dat de Koningin Emma in goede handen komt en volledig gerestaureerd en opgeknapt gaat worden. Een deel van het interieur is in de loop der jaren verdwenen, maar er zijn nog genoeg originele elementen uit 1933 te vinden op de Emma. Waar zusterschepen Ooster-Schelde en Prins Willem I in de Tweede Wereldoorlog uitbranden, zonken en zelfs gebombardeerd werden, bleef de Emma redelijk ongeschonden doorvaren. Daarom heeft de Koningin Emma meer originele details zoals houtsnijwerk ter versiering, die na de oorlog niet terugkeerden op de zusterschepen. Andere ruimtes aan boord zullen worden omgebouwd tot luxe b&b-kamers voor overnachtingen.

Terug na lange afwezigheid

In 1965 werd de Zeelandbrug geopend en raakte de Koningin Emma in onbruik, in 1968 werd de zijladingsveerboot dan ook verkocht. Vanaf 1975 vaart de Emmma als Estrella voor Rederij Vrolijk uit Scheveningen. Als Estrella heeft de voormalige veerboot nog een paar keer Zeeland aangedaan, tijdens sportvistochten en in 1984 bij Terneuzen 400 jaar. Sindsdien is de Estrella niet meer in onze provincie geweest.

De laatste PSD-dubbeldeksveerboten vertrokken op 11 juni 2004 naar Italië. Sindsdien was alleen nog het bootje Zuidvliet in onze provincie te vinden. De Zuidvliet ligt prachtig gerestaureerd in Zierikzee en is met 20 meter lengte een stuk kleiner dan de Koningin Emma (58 meter) of de PSD-dubbeldekkers (113 meter).

Snel meer nieuws

Binnenkort zullen we bekendmaken wanneer de Koningin Emma definitief zal terugkeren naar Vlissingen!

Bekijk ook ons interactieve beeldverhaal waarom de voormalige veerboot Koningin Emma zo bijzonder is en behouden moest blijven.

Update 28 maart

Op woensdag 31 maart 2021 keert de Koningin Emma terug naar Zeeland!

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Koningin Emma keert terug naar Zeeland!’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Koningin Emma, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Koningin Emma keert terug naar Zeeland!