PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 juni 2024

Fotoblog: sloop SMS Kartanegara

Langzaamaan valt de voormalige PSD-boot Prinses Margriet in Indonesië ten prooi aan de snijbranders. Alle sloopfoto’s die PSDnet.nl binnenkrijgt verzamelen wij in dit bericht.

Op 22 september werd de SMS Kartanegara (Prinses Margriet) naar de Baai van Bojonegara gesleept voor de sloop. Afgelopen week werden de snijbranders uit de kast gehaald en sindsdien verdwijnt de Margriet beetje bij beetje. De Prinsessenboot ligt voor anker in de baai. In een later sloopstadium zal naar verwachting het schip het strand op worden gesleept op om ook het onderwaterschip te ontmantelen.

Na 54 jaar is het gedaan voor een uniek stukje Zeeuws erfgoed. Geen enkel ander PSD-schip heeft zo lang gevaren als veerboot in actieve dienst. Pas in het jaar 2047 of 2051 kunnen de Koningin Beatrix (1993) of de Prins Johan Friso (1997) dit record nog verbeteren.

De ‘Prinses Margriet’ getuigt van een stukje onwaarschijnlijk degelijke Nederlandse scheepsbouw. Zelfs tijdens de sloop lopen de scheepsmotoren nog als een zonnetje. Strengere veiligheidseisen in Indonesië en een naderend verbod voor ‘kleine’ schepen op de veerdienst Merak-Bakauheni gaven het laatste zetje richting sloop.

Begin 2013 werden de eerste PSD-dubbeldekkers gesloopt: de Prinses Christina (1968) en de Prins Willem-Alexander (1970). PSDnet.nl kreeg het destijds voor elkaar de werfplaten van deze schepen van het sloopstrand in Turkije te redden en terug te brengen naar Zeeland. Na uitvoerig contact met de bemanning in Indonesië blijken er geen werfplaten meer aanwezig te zijn op de Margriet.

Dit bericht zullen we aanvullen zodra nieuwe foto’s van de sloop ons bereiken vanuit Indonesië.

Foto’s van de sloop

Update 7 november: Tot op heden hebben we helaas geen sloopfoto’s meer ontvangen of kunnen vinden op sociale media. Zodra we nieuwe foto’s krijgen (en het nog niet te laat is) zullen we die uiteraard hier plaatsen!

Update 19 november: We hebben twee foto’s toegevoegd, een van 24 oktober en een foto gemaakt op 17 november. De stuurhut staat op het terrein van de sloper in Bojonegara, het personeel van de sloper zien we zitten op PSD-stoelen uit de salon van de voormalige Margriet.

Update 30 november: Het gaat snel met de sloop. Alle opbouw is inmiddels gesloopt, evenals een deel van het autodek.

Direct naar alle foto’s van de Prinses Margriet in de PSD-periode.
Direct naar alle foto’s van de Prinses Margriet als SMS Kartanegara in Indonesië.

De laatste berichten:

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Fotoblog: sloop SMS Kartanegara’) is geplaatst in de categorie Indonesië en heeft als tag(s) SMS Kartanegara, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Fotoblog: sloop SMS Kartanegara