PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Dubbeldekker te gast (Update)

Vanavond is er een dubbeldeksveerboot te gast op de Westerschelde. De Texelse veerboot Schulpengat (110 x 18 meter) vaart naar de sloop in Gent.

De dubbeldeksveerboot Schulpengat (1990) is in opvaart en komt rond 17u aan bij de loodspost Steenbank. Het schip van Texel’s Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) is onderweg naar sloperij Galloo in Gent. Het schutten in de sluis van Terneuzen staat op de planning voor 20.45u.

De Schulpengat is een opmerkelijke verschijning op de Westerschelde. In 2004 waren de Koningin Beatrix (1993) en de Prins Johan Friso (1997) de laatste PSD-dubbeldeksschepen die uit Zeeland vertrokken. Sindsdien is er slechts één dubbeldeksveerboot in Zeeland geweest.

In 2005 heeft scheepswerf Koninklijke Schelde Groep een nieuwe dubbeldeksveerboot gebouwd, de Dokter Wagemaker voor TESO. Samen met de Schulpengat heeft de Dokter Wagemaker jarenlang de veerdienst naar Texel verzorgd en doet dat nu nog steeds met de TESO-veerboot Texelstroom (2015). Na aflevering is de Dokter Wagemaker nog een paar keer teruggekomen naar Vlissingen om problemen op te lossen.

TESO-dubbeldekker Schulpengat en PSD-dubbeldekker Koningin Beatrix

Update 23.30u

De Schulpengat lag vanavond een tijdje voor anker tussen Vlissingen en Breskens omdat er geen kanaalloods beschikbaar was. Het silhouet van zo’n dubbeldeksveerboot was gek om weer te zien op de Westerschelde, maar toch zo vertrouwd.

Dubbeldeksveerboot Schulpengat tussen Vlissingen en Breskens

Veerboot Schulpengat (1990) voor anker bij Vlissingen

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Dubbeldekker te gast (Update)’) is geplaatst in de categorie TESO en heeft als tag(s) Schulpengat, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Dubbeldekker te gast (Update)