PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

85 jaar Emma & Ooster-Schelde

Op 12 juni 1933 vond de stapelloop plaats van de Koningin Emma en de Ooster-Schelde. Vandaag dus 85 jaar geleden.

Op de vroege ochtend van 12 juni 1933 vond de stapelloop plaats van de zusterschepen Koningin Emma en Ooster-Schelde. Beide schepen zijn behouden gebleven, ondanks een bewogen geschiedenis. De schepen hebben gevaren voor de Koninklijke Marine in 1939 (Emma), zijn beschoten en gezonken tijdens de Meidagen van 1940, hebben gevaren voor de NSB (Emma) in 1944, geholpen als evacuatieschip na de Watersnoodramp van 1953 (O-S) en voor de laatste keer als veerboot gevaren op Zierikzee (Emma). Na de PSD-tijd hebben de schepen gevaren als sportvisboot, logementschip voor de Deltawerken, drijvend bordeel en restaurantschip. Tegenwoordig zijn de Koningin Emma (als Estrella) en de Ooster-Schelde te vinden in Scheveningen en Zwolle.

PSD-vloot in 2018

Met hun 85 jaar zijn de twee zijladers niet de oudste nog bestaande PSD-veerboten, maar de vloot van weleer is wel aardig uitgedund:

Scheveningen 12 juni 2018

De Estrella is sinds afgelopen vrijdag terug van het jaarlijks onderhoud en ziet er weer piekfijn uit.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (’85 jaar Emma & Ooster-Schelde’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Estrella, Oosterschelde, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

85 jaar Emma & Ooster-Schelde