PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

De PSD-reünie van 10 april 2004

In 2004 vond voor de laatste keer een PSD-reünie plaats op een PSD-boot. De reünie werd eerst uitgesteld en lang bleef het spannend of alles door kon gaan omdat de Prins Johan Friso al maanden uit de vaart was.

Na het opheffen van de PSD in maart 2003 ontstond het idee voor een PSD-reünie in maart 2004. Aangezien de PSD-dubbeldekkers Prins Johan Friso (1997) en Koningin Beatrix (1993) nog in Zeeland waren in dienst voor BBA Fast Ferries, was een goede locatie snel gevonden. De reünie kon helaas geen doorgang vinden op de oorspronkelijke datum omdat de veerboot Prins Johan Friso sinds 2 februari uit de vaart was. De nieuwste dubbeldekker had problemen met de voortstuwing.

Een nieuwe datum werd geprikt op 10 april 2004. Lange tijd bleef het spannend of er een vaartocht gemaakt zou kunnen worden tijdens de reünie, de Prins Johan Friso was nog altijd niet in de vaart gebracht. Tijdens de reünie is er uiteindelijk wel een vaartocht gemaakt en tegelijk ook een soort proefvaart. De Prins Johan Friso kon met alle vier motoren varen en het euvel was zo goed als opgelost. Op 15 april 2004 werd de Friso weer in de reguliere dienstregeling opgenomen.

Op 10 april 2004 werden eerst genodigden opgehaald in Vlissingen en Breskens, waarna koers werd gezet naar Kruiningen en Perkpolder. Voor het eerst sinds 16 maart 2003 was er weer een dubbeldekker te zien op de oostelijke Westerschelde, al heeft de Friso niet aangelegd in Kruiningen of Perkpolder. Ook was het niet de eerste keer dat de Prins Johan Friso het (voormalige) oostelijke veer passeerde. In 2000 ging de nieuwste dubbeldekker voor onderhoud naar een Antwerpse werf.

Terug in Vlissingen werd nog een stukje de Sardijngeul opgevaren tot iets voorbij Dishoek. Wanneer de genodigden het schip weer kunnen verlaten in Vlissingen en Breskens klaart het weer wat op en begint de zon voorzichtig te schijnen. In Breskens kan de catering van boord rijden, in Vlissingen konden auto’s destijds het bovenste rijdek niet meer bereiken omdat de fly-over al gesloopt was. Auto’s op de veerboot waren in de BBA-tijd sowieso zeer zeldzaam. Zelfs een ambulance in geval van spoed zou niet overgezet mogen worden volgens de Provincie. Na een geslaagde reüniedag meert de Friso in de felle avondzon af naast de fuik in Vlissingen.

De Provincie had een voornemen om elke vijf jaar een PSD-reünie te organiseren, dus in 2008, 2013, 2018 en zo verder. In 2008 is het daadwerkelijk van een officiële reünie gekomen, in het Vlissingse Arsenaaltheater. Dat was ook de laatste vanuit de Provincie georganiseerde reünie. In 2013 was er wel een ‘private’ bijeenkomst in Ossenisse en in Kruiningen zijn voormalige PSD’ers samengekomen. Wellicht is het tijd voor de Provincie om alsnog een grote reünie te organiseren dit jaar?

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘De PSD-reünie van 10 april 2004’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Prins Johan Friso, Reünie, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

De PSD-reünie van 10 april 2004