PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

Fotoserie Acciarello in zware storm

Het kan spoken op de Straat van Messina, dat bewijst deze indrukwekkende fotoserie van de Acciarello (Prins Johan Friso) absoluut. De nauwe zeestraat verbindt de Tyrreense Zee met de Ionische Zee. Deze zeeën zijn vrij diep (soms wel 800 meter), maar de Straat van Messina er tussenin is gemiddeld 80 meter diep.

Daarnaast loopt het getij in beide zeeën niet synchroon, het is bijna elkaars tegenovergestelde. In normale omstandigheden levert dat in de Straat van Messina een sterke stroming op van soms wel 10 km/u. Lastige omstandigheden om te varen, maar dan is het weer nog mooi.

Sirocco, zo noemen ze de beruchte storm die soms onverwacht opsteekt. Het gaat dan om sterke wind vanuit de Sahara die Italië bereikt, soms wel met orkaankracht. De sirocco in combinatie met de geografische vorm van de zeestraat en de sterke stroming, maken de Straat van Messina dan tot een heksenketel. Het vereist een hoop stuurmanskunst en ervaring om een veerboot veilig over te laten steken in die omstandigheden. Een situatie die onvergelijkbaar is met de Westerschelde bij storm, waar geen grote getijbotsingen plaatsvinden.

Gelukkig zijn de voormalige Prins Johan Friso (1997) en Koningin Beatrix (1993) uitgerust met thrusters, waardoor de schepen ook in moeilijke omstandigheden goed manoeuvreerbaar zijn. Dat we deze thrusters zien op onderstaande foto’s is wel uniek te noemen. We zien de brute kracht van de elementen grip krijgen op de veerboot. En een PSD-dubbeldekker is toch een behoorlijk schip, met 113 meter lengte en ruim 19 meter breedte. Op sommige foto’s lijkt de Friso wel een speelbal te zijn geworden van de golven.

Met dank aan Sergio Dini voor de fantastische foto’s!

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Fotoserie Acciarello in zware storm’) is geplaatst in de categorie Italië en heeft als tag(s) Acciarello, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Fotoserie Acciarello in zware storm