PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 juni 2024

De Hendrik op proefvaart

‘De proefvaart werd met goed gevolg afgerond’, een frase die je in scheepvaartliteratuur vaak leest over een nieuw schip. Zo niet bij de Prins Hendrik, de derde kopladingsveerboot van de PSD. Na jarenlang hofleverancier te zijn geweest van PSD-boten, mocht De Schelde in Vlissingen na ruim 40 jaar afwezigheid weer een Zeeuwse veerboot bouwen. De Prins Hendrik werd gedoopt door de naamgever, een tijdje later vond de proefvaart plaats.

Tijdens de technische proefvaart op 16 september kwam aan het licht dat het schip zeer instabiel was. Daarom werden in januari 1933 verdere proefvaarten georganiseerd, met waterballast en auto’s. Technici kwamen tot de conclusie dat het schip op de waterlijn verbreed moest worden. De ontwerp-lastlijn betrof 9,15 meter, na de verbreding werd dit 10,03 meter. Na een laatste proeftocht op 31 maart 1933 bleek het schip te voldoen aan de eisen.

Het is niet exact bekend wanneer onderstaande foto van een proeftocht met de Hendrik gemaakt is, maar aan te nemen valt dat het op 16 september 1932 zal zijn geweest. Of op 20 september 1932 bij de overdracht van de veerboot door werf De Schelde aan de PSD. De foto is gemaakt in Vlissingen en komt uit de PSD-collectie van Frans Naerebout.

Direct naar alle foto’s van de Prins Hendrik.
Direct naar de scheepsbiografie van de Prins Hendrik.

De laatste berichten:

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘De Hendrik op proefvaart’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Prins Hendrik, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

De Hendrik op proefvaart