PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Het dagelijks leven op de Margriet

Op Facebook verschijnen steeds vaker leuke berichten en video’s gemaakt op de SMS Kartanegara, de voormalige PSD-boot Prinses Margriet (1964). Door te bekijken wat de bemanningsleden delen op Facebook krijgen we in Zeeland een goed beeld van hoe het er aan toe gaat op het schip in Indonesië. Goed om even mee te kijken, gezien de toekomst van het 53 jaar oude schip onzeker is.

De fragmenten zijn gefilmd door bemanningslid Rahmat Twin S. Klik op de foto’s om deze af te spelen.

Storm met open ramen

Afgelopen donderdag 30 november was het slecht weer op Straat Sunda, het werkterrein van de SMS Kartanegara. Flinke golven spoelen aan in Bakauheni en er zijn zelfs waterhozen waargenomen. Toch vaart de voormalige Margriet gestaag door.

Wat meteen opvalt is dat de Margriet bijna geen ramen heeft. De meeste ‘ramen’ in de zijgangen zijn eigenlijk een soort van tralies. Het water spoelt dan ook rijkelijk over het rijdek.

Verliefd op de veerboot

Hoeveel ‘veerbootstelletjes’ zouden er ontstaan zijn in Zeeland? Waarschijnlijk heel wat, de boot was jarenlang een perfecte plaats om iemand te ontmoeten. Champagne Charlie bezong het op hun PSD-album: ‘Waar is ze toch gebleven, mijn mooie veerboot-prinses? Elke dag kwam ik haar tegen, op de boot van tien voor zes’. Zo gaat het misschien ook wel in Indonesië. Hier observeert de bemanning vanuit de stuurhut een verliefd stelletje.

Muziek en voetbal

In de salon hing vroeger een portret van prinses Margriet, de naamgever van de veerboot. Op de plek van het portret hangt nu een groot televisiescherm, waar bemanning en passagiers bijvoorbeeld voetbal kunnen kijken. Ook het interieur van de salon is aangepast, er staan leren stoelen in coach-opstelling. Naast voetbal kijken maakt de bemanning ook weleens muziek op het promenadedek, zien we op Facebook.

Hard werken

Uiteraard moet de bemanning ook hard werken om het schip te onderhouden. Weinig veerboten halen de respectabele leeftijd van 53 jaar, laat staan dat ze al ruim 53 jaar ook daadwerkelijk als veerboot varen. De voormalige Margriet wel.

Met dank aan Rahmat Twin S. voor de video’s.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Het dagelijks leven op de Margriet’) is geplaatst in de categorie Indonesië en heeft als tag(s) SMS Kartanegara, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Het dagelijks leven op de Margriet