PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Geen referendum over veerdienst

In de vergadering van Provinciale Staten is zojuist besloten over het ‘boot-referendum’. Actiegroep De boot moet blijven had een inleidend verzoek ingediend, maar dit voorstel voldoet niet aan de wettelijke eisen volgens de Provincie.

Het voorstel van De boot moet blijven is niet op tijd ingediend, klinkt het vanochtend in Middelburg. Het provinciale besluit over de toekomst van het voetveer werd genomen op 4 november 2016 en binnen zes weken daarna had een inleidend verzoek voor een referendum gedaan moeten worden. Actiegroep De boot moet blijven is het hiermee oneens en denkt na over volgende stappen. Volgens de initiatiefnemers van het referendumvoorstel gaat het voorstel niet over het besluit van 4 november 2016, maar over de uitgewerkte toekomstvisie / businesscase die nog moet worden voorgelegd aan Provinciale Staten binnenkort.

De boot moet blijven is van mening dat er goedkopere en duurzamere alternatieven bestaan voor de SWATH-schepen die nu op Vlissingen-Breskens varen. Alle opties zouden moeten worden onderzocht volgens de actiegroep, ook bijvoorbeeld de optie om autovervoer toe te staan, als daarmee een betere dienstregeling in stand is te houden. De Zeeuwse politiek heeft echter geen oog voor deze alternatieven, waardoor de actiegroep zich genoodzaakt zag om het op een andere manier aan de orde te brengen.

Voetveer en PSD-boot

Referendumverordening

Referenda doen de laatste tijd veel politiek stof opwaaien. Op landelijk niveau wil het nieuwe kabinet graag een einde maken aan raadgevende referenda, maar Zeeland heeft haar eigen verordening die referenda toestaat. Die Referendumverordening Zeeland werd door Provinciale Staten op 15 maart 2013 aangenomen, de dag dat de PSD precies 10 jaar uit de vaart was. Op basis van een initiatiefvoorstel van D66, PVV, Partij voor Zeeland en PvdA kwam de verondening tot stand, met ook steun van VVD.

Het is aan Provinciale Staten om een inleidend verzoek te toetsen aan de verordening, voornamelijk aan artikel 2 en 3. Bekeken moet worden of het verzoek ondersteund wordt door 1.000 Zeeuwen. Inhoudelijk gezien zijn er een aantal uitzonderingen, zaken waarover geen referendum gehouden kan worden. Zo mag het referendum niet gaan over provinciale belastingen bijvoorbeeld, of over zaken waar Provinciale Staten geen bevoegheid heeft.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Geen referendum over veerdienst’) is geplaatst in de categorie Voetveer en heeft als tag(s) Referendum, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Geen referendum over veerdienst