PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 juni 2024

2017: een kijkje achter de schermen

Allereerst wenst PSDnet.nl al haar bezoekers fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

In 2017 hebben we weer een hoop gepubliceerd op PSDnet.nl en onze Facebookpagina. Zo schreven we op de site over een wel heel merkwaardige gehuurde PSD-boot, de Prinses Christina in Rotterdam en brachten we bijvoorbeeld een spannend oorlogsverhaal over de voor de PSD desastreus verlopen meidagen. Daarnaast konden we de laatste foto’s uit Italië en Indonesië laten zien, plaatsen waar nog altijd voormalige PSD-veerboten varen. Allemaal zichtbare zaken, maar PSDnet.nl is ook achter de schermen actief. We geven u graag een klein inkijkje in ons minder zichtbare werk van dit jaar.

PSD-tentoonstellingen

PSDnet.nl mocht in 2017 meehelpen aan maar liefst twee PSD-tentoonstellingen, een hele eer. In april werd er een PSD-weekend gehouden op een bijzondere locatie: de voormalige terminal van Breskens. Ook aan de overkant van de Westerschelde was een tentoonstelling te zien, in Museum Scheldewerf in Vlissingen. Uit de collectie van PSDnet.nl werden voor beide exposities kleding, voorwerpen en foto’s gebruikt.

Verzamelen

Onze dank gaat uit naar alle mensen die ons hebben gesteund in de vorm van het aanleveren van materiaal om de herinnering aan de PSD ook in 2017 levend te houden. Het is een lastige opgave om aan nieuw (foto-) materiaal te komen, dus alle hulp wordt zeer gewaardeerd. Dit jaar hebben we leuke PSD-spullen ontvangen (bijv. van Hein Naerebout) en hebben we een flinke collectie dia’s kunnen scannen (met dank aan Wessel Vermeulen), waarvan we in 2018 een hoop kunnen laten zien. Daarnaast hebben talloze personen ons geholpen, met bijvoorbeeld het maken van scans of speurwerk, zoals Rudy Oubrie, Rinus Rouw, Peter Feij en vele anderen. Mocht u zelf ook nog PSD-materiaal hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.

‘Werkbezoeken’

Een deel van het werk van PSDnet.nl is het onderhouden van contacten met eigenaren en bemanningen van verschillende voormalige PSD-boten in binnen- en buitenland. In april konden we bij de opening van de PSD-tentoonstelling in Breskens genieten van een stormachtige vaart met de Zuidvliet (1913). In rustiger vaarwater ligt de Oosterschelde (1933) in Zwolle, waar we elke keer welkom geheten worden door de nieuwe eigenaren. Verder van huis zijn we in 2017 in Messina en Elba vriendelijk ontvangen door de huidige bemanningen van de PSD-dubbeldekkers daar. De enige veerboot die niet kon rekenen op een ‘werkbezoek’ van team PSDnet.nl was de voormalige Prinses Margriet in Indonesië, wellicht een goed voornemen voor 2018. Gelukkig weet de bemanning van de ‘Margriet’ ons te vinden op internet, waardoor we wel veel mooie foto’s en video’s hebben kunnen zien.

Achter de computer

Een andere tak van sport die vaak onzichtbaar blijft is het vele speurwerk in digitale (kranten-) archieven en beeldbanken. Werk dat zich niet direct vertaalt naar een spannend artikel, of een mooie fotoserie. De meeste uren zoekwerk zijn vaak tevergeefs, omdat er weinig te vinden is, of omdat het gevonden materiaal niet tegen redelijke prijzen of voorwaarden te publiceren is op de site.

Daarnaast moet ook de website onderhouden worden. Achter de schermen is veel gewerkt om de website sneller te maken en is sinds kort een betere beveiliging actief: als het goed is ziet u in de adresbalk van uw browser een groen slotje (SSL) staan. Dat wil zeggen dat de verbinding tussen uw computer en onze website versleuteld is.

Op naar 2018

In 2018 hopen wij u weer van de laatste PSD-nieuwtjes en foto’s te kunnen voorzien. Op 15 maart 2018 is het alweer 15 jaar geleden dat de PSD werd opgeheven, de tijd gaat snel!

De laatste berichten:

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘2017: een kijkje achter de schermen’) is geplaatst in de categorie Geen Categorie en heeft als tag(s) Website, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

2017: een kijkje achter de schermen