PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

Referendum voetveer gaat tweede fase in

Vorig jaar november hebben we bericht over een referendum dat in de maak is over de toekomst van de veerdienst Vlissingen-Breskens. Het was even stil rond het initiatief debootmoetblijven.nl, maar nu is het burgerinitiatief terug.

De actiegroep heeft samenwerking gezocht met de jonge honden achter het sleepwet-referendum. Via hun systeem voor digitale handtekeningen werden de afgelopen tijd ruim 400.000 handtekeningen opgehaald tegen de nieuwe inlichtingenwet. Het systeem voor digitale handtekeningen mag nu ook gebruikt worden door debootmoetblijven.nl, laat de organisatie weten aan PSDnet.nl.

Deze week werd bekend dat volgend jaar de ticketprijzen omhoog gaan en het aantal afvaarten van het voetveer wederom omlaag. Dit tot grote ontsteltenis van de Vlissingse scholen HZ en Scalda, meldt de PZC. Juist afvaarten in de ochtend worden geschrapt, waardoor veel scholieren en studenten in de problemen kunnen komen.

Volgens de actiegroep is er een alternatief. Met andere, duurzamere schepen en het vervoer van auto’s tussen Vlissingen-Breskens kunnen juist miljoenen euro’s bespaard worden in vergelijking met de huidige provinciebegroting voor het voetveer. Dit alles zou kunnen zonder dat het aantal passages door de Westerscheldetunnel afneemt.

Met een provinciale volksraadpleging hoopt debootmoetblijven.nl de provincie te laten inzien dat het ook anders kan. De provincie biedt de mogelijkheid tot een referendum als er 6.000 Zeeuwse handtekening zijn opgehaald. Voor het inleidende verzoek zijn 1.000 handtekeningen voldoende, die handtekeningen waren vorig jaar al ruimschoots opgehaald. Voor het definitieve verzoek zijn nog handtekeningen nodig, aldus debootmoetblijven.nl. Wanneer er genoeg handtekeningen zijn opgehaald en de provincie het verzoek heeft goedgekeurd, zou het referendum gehouden kunnen worden samen met de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

N.B. PSDnet.nl is geen initiatiefnemer van dit referendum.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Referendum voetveer gaat tweede fase in’) is geplaatst in de categorie Voetveer en heeft als tag(s) Referendum, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Referendum voetveer gaat tweede fase in