PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Ballet op de Schelde

Op sierlijke wijze verlaten de veerboten Zuid-Beveland (1899) en Walcheren (1887) de Vlissingse haven.

Het tafereel is vastgelegd op een fraaie ansichtkaart. De schepen verlaten de haven zoals gebruikelijk achteruit. In de top wappert de wimpel met de naam van het schip, iets waar alle PSD-schepen indertijd mee uitgerust waren, al hing de vlag alleen bij speciale gelegenheden in de mast.

De gefotografeerde raderstoomboten zijn de laatste 19e-eeuwse PSD-schepen. Hieronder zijn de verschillen tussen de Zuid-Beveland (boven), Zeeuwsch-Vlaanderen (midden) en Walcheren (onder) goed te zien. Op de vernieuwde vlootpagina zijn alle schepen te vergelijken. In 1905 en 1908 neemt de PSD haar laatste twee raderstoomboten in de vaart, die een stuk groter zijn vergeleken met onderstaande drie schepen.

In 1909 verkoopt de PSD het schip Walcheren aan een Belgische rondvaartreder. Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt is er geen markt meer voor rondvaarten en komt het schip in dienst van de Franse marine. De Zuid-Beveland vaart nog tot 1932 onder PSD-vlag en wordt daarna gesloopt.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Ballet op de Schelde’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Walcheren, Zuid-Beveland, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Ballet op de Schelde