PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

Foto’s onderhoud Ooster-Schelde

Afgelopen zomer is de voormalige PSD-boot Ooster-Schelde (het schip heeft haar doopnaam teruggekregen) vanuit Zwolle naar een werf op Urk gesleept. De eigenaren van de Ooster-Schelde hebben ons hun fotomateriaal gegeven van deze bijzondere gebeurtenis.

Op de vroege ochtend van 5 juli vertrok het schip uit Zwolle, zoals we eerder hebben vermeld. Na een tussenstop bij Ramspol kwam de zijlader een dag later aan op het voormalige eiland Urk. Het vissersdorp was in die zomerse dagen wereldnieuws door de komst van internationale filmsterren als tieneridool Harry Styles voor het opnemen van een oorlogsfilm. Bij het binnenlopen van Urk zien we dan ook de voormalige loodsboot Castor vermomd als oorlogsschip voor de film Miracle of Dunkirk. Een oorlogsdecor waarin ook de Ooster-Schelde uit 1933 niet misstaat, gezien het roerige oorlogsverleden van de Zeeuwse veerboot die tweemaal zonk.

Na wat onderhoud en het gebruikelijke ‘knippen & scheren’ werd de romp in de verf gezet. Het onderwaterschip werd hierbij in ere hersteld met de oorspronkelijke rode kleur. Oplettende kijkers zien dat het schip geen roer en koproer meer heeft, deze zijn bij een vorige werfbeurt helaas verwijderd. Wel heeft het schip nog de oorspronkelijke scheepsschroef.

Toen en nu

Aangezien de foto’s er zich goed voor lenen, zetten we wat historische foto’s naast de foto’s uit 2016. Een korte aflevering ‘toen en nu‘ dus. Het is begin 1934 als de nog nagelnieuwe Ooster-Schelde op het droge loopt tussen Wolphaartsdijk en Katscheveer:

Voor de Tweede Wereldoorlog werd de Oosterscheldedienst tussen Schouwen-Duiveland (Zierikzee) en Zuid-Beveland (Katscheveer) doorgetrokken tot Kortgene (Noord-Beveland) via Wolphaartsdijk:

Het is na de oorlog als de Ooster-Schelde – nu herdoopt tot Oosterschelde – op het droge staat bij werf De Schelde. Na in Breskens (1940) en Vlissingen (1943) te zijn gezonken is de veerboot nu volledig herbouwd en klaar voor de (tweede) stapelloop, ditmaal onder het wakend ook van de Willem Ruys.

Het herstel van de PSD-zijladers kreeg voorrang na de oorlog, de schepen waren overal inzetbaar. Op onderstaande foto zien we de Oosterschelde in de haven van Hoedekenskerke, van waaruit op Terneuzen gevaren werd tot 1972.

Tot de opening van de Oosterscheldebrug (later Zeelandbrug geheten) in 1965, werd de Oosterschelde natuurlijk ook ingezet op de gelijknamige rivier. Op de foto zien we veerboot in de veerhaven van Kats.

Terug naar 2016, waar de Ooster-Schelde er weer netjes bij ligt in Zwolle. PSDnet.nl is onlangs hartelijk ontvangen door de huidige eigenaren op hun stukje Zeeuws erfgoed in Overijssel. Het is goed om te zien dat er onderhoud wordt gepleegd en vooral dat de eigenaren veel oog hebben voor de historische waarde van het schip uit 1933.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Foto’s onderhoud Ooster-Schelde’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Oosterschelde, Toen en nu, Zwolle, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Foto’s onderhoud Ooster-Schelde