PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

‘Juul’ waarschijnlijk naar sloper

De kans is groot dat de voormalige PSD-veerboot Prinses Juliana (1986) binnenkort begint aan haar laatste reis naar een Turks sloopstrand.

Bronnen in Italië bevestigen aan ons dat de Italiaanse staat inderdaad eigenaar is van het schip en dat herindienststelling niet meer aan de orde is. Opties voor sloop zijn inmiddels onderzocht, het is slechts nog wachten op het afronden van formaliteiten in het onderzoek naar de maffiapraktijken van de voormalige scheepseigenaar. De Italiaanse politie meldde eerder dat er in dit onderzoek voor 50 miljoen euro aan goederen in beslag genomen werd.

De voormalige eigenaar van de veerboot, net als het schip Amedeo Matacena geheten, is inmiddels gevlucht naar Dubai. Hij is in Italië bij verstek veroordeeld voor ‘concorso esterno in associazione mafiosa’, vrij vertaald als ‘samenspannen met de maffia’.

De voormalige Juliana wordt dag en nacht bemand en bewaakt in de haven van Reggio di Calabria. Elke week wordt de generator opgestart. De hoofdmotoren hebben een paar jaar geleden voor het laatst gedraaid, maar zouden nog werken. Serieus varen heeft de veerboot voor het laatst in Zeeland in gedaan. In Italië kwam de veerdienst niet van de grond, de meest serieuze poging tot het onderhouden van een reguliere dienst werd in 2006 gestaakt. Gestaakt door de reder vanwege geheime en strafbare afspraken die volgens de Italiaanse politie ‘oneerlijke concurrentie in de transportsector hebben gefaciliteerd’.

Via onze Italiaanse contacten worden wij van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden en zullen wij hiervan verslag doen.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘‘Juul’ waarschijnlijk naar sloper’) is geplaatst in de categorie Italië en heeft als tag(s) Amedeo Matacena, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

‘Juul’ waarschijnlijk naar sloper