PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Zeelandbrug nu Rijksmonument

De Zeelandbrug is vandaag 50 jaar geleden geopend. Reden voor eigenaar Provincie Zeeland om de brug een verjaardagscadeau te geven, namelijk de naar eigen zeggen ‘symbolische’ status van Rijksmonument. Symbolisch omdat de brug niet met sloop of verbouwing bedreigd wordt. Wel kan de provincie nu aanspraak maken op ‘subsidies en belastingkorting’, schrijft de PZC vandaag.

Slechts één stukje PSD-erfgoed in Zeeland heeft de status van Rijksmonument, namelijk de getijdensteiger van Kamperland. Helaas wordt het PSD-erfgoed in tegenstelling tot de Zeelandbrug wél van tijd tot tijd bedreigd. Neem bijvoorbeeld het voormalige PSD-kantoor van Hoedekenskerke en de veerboot Zuidvliet (1914). Of de mislukte kans om de historische PSD-zijlader Oosterschelde terug naar Vlissingen te halen en in oude luister te herstellen.

Het is te hopen dat in de toekomst meer PSD-erfgoed mag rekenen op een beschermde status. Volgend jaar is de PSD 150 jaar geleden opgericht, reden voor cadeaus toch?


Foto: De bouw van de Zeelandbrug gezien vanaf de PSD-veerboot Noord-Beveland.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Zeelandbrug nu Rijksmonument’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Noord-Beveland 1952, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Zeelandbrug nu Rijksmonument