PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Film De Overkant in première

Tijdens Film by the Sea in Vlissingen ging zaterdagavond De Overkant in première. De kortfilm van regisseur Marnix Ruben is gebaseerd op een verhaal van Freek de Jonge uit zijn bundel Zondig in Zeeland.

In de film komt de PSD-veerboot Prins Willem I (1933) van de veerdienst Terneuzen-Hoedekenskerke voor. Aangezien deze veerboot niet meer bestaat, zijn opnames gemaakt op de Estrella, de voormalige PSD-veerboot Koningin Emma (1933).

PSDnet.nl heeft Marnix Ruben voorzien van informatie over de veerdienst in de jaren 60, de tijd waarin De Overkant speelt. Ook is het team van De Overkant geholpen aan PSD-kleding en met het spelen van een figurantenrol. De regisseur heeft ontzettend veel aandacht besteed aan de historische correctheid van de film, zo heeft hij ontbrekende relingen nagemaakt van PVC-buizen. Het resultaat mag er dan ook zeker zijn, De Overkant vangt in detail de sfeer van de sixties.

Cast De Overkant en PSDnet.nl
Foto: © Mark Neelemans | V.l.n.r.: Freek de Jonge, Yentl Schieman, Nick Golterman, regisseur Marnix Ruben en PSDnet.nl-medewerkers Ricardo van Liere & Anders Hoendervanger

‘Als wij – jongens uit het Goese – wat te zondigen hadden dan trokken we een weekend naar Terneuzen’, zo vertelt voiceover Freek de Jonge. In de film speelt acteur Nick Golterman een jonge Freek, die via de nodige ongemakkelijke escapades tegenspeler Yentl Schieman het hof probeert te maken. De Overkant speelt in 1964, een tijd waarin de (seksuele) moraal van de jeugd botst met het conservatisme van oudere generaties. Freek de Jonge maakte wekelijks de oversteek naar Terneuzen met de veerboot Prins Willem I. In Zeeuws-Vlaanderen trof hij zijn vrienden en ontdekte hij het wilde leven in jazzcafé Porgy en Bess.

De Overkant heeft een opzwepende soundtrack verzorgd door Laurens Joensen. De film zelf laat zich misschien het beste omschrijven als een korte roadmovie. Een reis op de fiets door Zeeland, op weg naar avontuur en het onbekende.

Schrijver en regisseur De Overkant
© Mark Neelemans

Zelf naar De Overkant?

De Overkant is op zaterdag 19 september 11.45u nogmaals te bezichtigen op Film by the Sea. De film zal worden vertoond in combinatie met twee andere kortfilms. Daarnaast zal De Overkant tweemaal te zien zijn op het Nederlands Film Festival in Utrecht: maandag 28 september om 16.30u (Pathé Rembrandt) en woensdag 30 september om 18u (Wolf City). Tenslotte wenst het PSDnet.nl-team regisseur Marnix Ruben veel succes in zijn verdere carrière als filmmaker!

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Film De Overkant in première’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) De Overkant, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Film De Overkant in première