PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Franse herdenking in Vlissingen

In Vlissingen vond gisteren een herdenking plaats van de aftocht van de Franse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Frankrijk hielp Zeeland met de verdediging tegen Nazi Duitsland.

Nederland met uitzondering van Zeeland capituleerde na het bombardement op Rotterdam, de strijd in onze provincie ging nog een paar dagen door. De Franse troepen besloten zich op 17 mei terug te trekken omdat de stellingen niet meer houdbaar waren. Ook werd Middelburg die dag gebombardeerd.

De Fransen begonnen hun aftocht met onder andere gevorderde PSD-veerboten. Hiermee werd tussen Vlissingen en Breskens gevaren. Bij het verdedigen van de PSD-aanlegplaats van Vlissingen kwam de Franse generaal Marcel-Émile Deslaurens om het leven. Gisteren werden Deslaurens en zijn overleden manschappen herdacht bij het Franse momument aan de Prins Hendrikweg.


© Zeeuwse Bibliotheek / Beeldbank Zeeland

Om te voorkomen dat de vluchtschepen in handen van de Duitse bezetter zouden vallen, werden de schepen na aankomst in Breskens verbrand en tot zinken gebracht. Bovenstaande foto toont de ravage in de haven van Breskens in 1940.

Frans marineschip in Vlissingen

Op vrijdag 22 mei kan men in Vlissingen het Franse marineschip FNS Altaïr bezoeken, van 9 – 11u en tussen 14 en 17u. Het vaartuig ligt in het kader van de herdenking in de Binnenhaven bij de Koningsweg. Op zaterdag 23 mei 2015 rond 17u zal de FNS Altaïr weer vertrekken uit Vlissingen.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Franse herdenking in Vlissingen’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Vlissingen, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Franse herdenking in Vlissingen