PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

De Koningin Emma & Vandersteng

Deze ansichtkaart toont de veerboot Koningin Emma (1933) samen met het marine contactvaartuig Vandersteng. De foto is na de Tweede Wereldoorlog gemaakt in Terneuzen, ergens tussen 1948 en 1955.

De Koningin Emma is nog niet verlengd, in tegenstelling tot de zusterschepen Oosterschelde (1933) en Prins Willem I (1933). Deze twee schepen werden in 1946 verlengd, maar de Koningin Emma behield na de oorlog de oorspronkelijke lengte van 49 meter. Pas in 1955 werd ook deze veerboot verlengd.

Vandersteng Het vaartuig rechts op de foto is de Vandersteng, in 1948 gebouwd bij Wilton-Fijenoord in Schiedam. Volgens het tijdschrift Schip en Werf was het vaartuig bedoeld als ‘drijvend instituut voor algemene naturisch-maritieme voorlichting’. Het doel van het schip was met andere woorden ‘om de burgerij en de marine nauwer samen te brengen’.
Contactvaartuig moet dan ook niet worden opgevat als een schip voor communicatie tussen andere marinevaartuigen op zee. De Vandersteng vaart tegenwoordig in het buitenland als jacht onder de naam Albacora of Tortola en kan gehuurd worden.

Vandersteng

Ook de Koningin Emma bestaat nog en vaart als Estrella vanuit Scheveningen. Momenteel probeert de Werkgroep PSDnet.nl het zusterschip van de Koningin Emma, de Oosterschelde, terug te halen naar Vlissingen.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘De Koningin Emma & Vandersteng’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Koningin Emma, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

De Koningin Emma & Vandersteng