PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Toen en nu: Breskens (1)

In Zeeland herinnert niet veel meer aan de PSD-veerdiensten, maar met goed zoeken zijn er altijd sporen te vinden. Vandaag: de veerhaven van Breskens.

In de veerhaven van Breskens is het niet moeilijk om sporen van de PSD terug te vinden. Waar het in de Vissershaven van Breskens goed zoeken is naar PSD-overblijfselen (beschreven in het nog te verschijnen deel 4 van deze serie), is dat in de Bressiaanse veerhaven een stuk makkelijker. De meest opvallende gebouwen zijn de terminal en verkeerstoren, maar ook aan de twee fuiken en het windscherm is nog goed te zien waar de PSD-veerboot vroeger aanmeerde.

Kleine fuik


2004 & 2015 | © psdnet.nl

Wie herinnert zich niet het opspattende water in de kleine fuik van Breskens? Of misschien vroeg u zich altijd af waar dit bouwwerk voor diende? Vanaf 1985 werd de kleine fuik niet meer gebruikt en ook tijdens de laatste PSD-jaren lag het bouwwerk er dus al verlaten bij.

De veerhaven van Breskens werd in 1958 geopend en is oorspronkelijk aangelegd voor de veerboot Prinses Beatrix (1958). Naast de nieuwe fuik voor deze veerboot (breedte 18 meter) werd de fuik met aanleginrichting voor kleinere kopladers (breedte 12 meter) overgeplaatst. De komst van de eerste dubbeldekker op de dienst Vlissingen-Breskens maakte de kleinere enkeldeksschepen overbodig. Vanaf 1985 werd de kleine fuik dan ook niet meer gebruikt. In het kader van de kustversterking werd in 2012 de fuik dichtgemaakt, zodat ook de opspattende golven verleden tijd zijn. Hetzelfde geldt voor de in 2010 gesloopte aanleginrichting voor de grotere enkeldekkers en de dubbeldeksveerboten.

Veerplein


Jaren 80 & 2015 | © Beeldbank Rijkswaterstaat / Harry van Reeken & psdnet.nl

Met de auto wachten op de boot van 15.20u, de veerboot Prinses Juliana en ook een PTT-telefooncel is niet meer te vinden in Zeeland. Aan geparkeerde auto’s is tegenwoordig geen gebrek op het voormalige veerplein van Breskens, dit terrein is in gebruik als parkeerterrein voor mensen die als passagier hun weg naar Vlissingen vervolgen.
Het gebouw links op de foto’s is de verkeersregeltoren waaruit PSD-personeel de aanleginrichting bediende en de verschillende verkeersstromen regelde. Een mooi detail aan dit gebouw is de klok met daarin ‘PSD’, waar de tijd stilstaat op 15.45u.

Rechts van de toren is nu het informatiecentrum over de kustversterking bij Breskens gevestigd. De passagiersterminal op de achtergrond is blauw geschilderd en ontdaan van de verbindingen met de aanlegbrug. Deze brug dook later overigens op in Vlissingen tijdens het festival Onderstroom.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Toen en nu: Breskens (1)’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Toen en nu, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Toen en nu: Breskens (1)