PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Martin Bril over de PSD

Het is vandaag ‘rokjesdag’, zo blijkt uit een storm aan berichten in de Nederlandse (sociale) media. De term rokjesdag is in 1996 populair gemaakt in een column van schrijver Martin Bril (1959-2009). Het gaat om ‘die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen’, zoals Bril schreef.

Minder bekend zijn andere columns van Bril, waaronder die over de Zeeuwse veerdiensten. In het volgende fragment bespreekt de columnist zijn interesse voor de veerdienst Kruiningen-Perkpolder. Het fragment is afkomstig uit de bundel ‘De dag van nieuwe haring en andere kleine klassiekers’ (uitgeverij Prometheus, 2011).

Storm

Knus is het zeker, een storm op zondagmiddag, maar sinds de veren uit de vaart zijn, is een storm niet echt een storm meer.
Kruiningen-Perkpolder.
Vlissingen-Breskens.
Ooit wist je zeker dat het stormde als de radio meldde dat de veren uit de vaart waren genomen. Meteen zag ik dan de schuimkoppen op de golven. Je wist trouwens ook dat de zomer was begonnen als er lange wachttijden voor de veren werden gemeld, meestal op een vrijdagmiddag – maar dat terzijde.
Mij gaat het om Kruiningen-Perkpolder.
Klinkt zo goed.
Kruiningen: noeste, gereformeerde plaatsnaam. Perkpolder – ach, Jacques Perk en zijn geliefde Mathilde, wie hoor je er nog over?
Nu de veren vervangen zijn door een tunnel begint een storm als de weg Lelystad-Enkhuizen voor alle verkeer wordt afgesloten. (…)

Omdat het vandaag een mooie dag is, plaatsen we geen stormfoto’s. Wel een sfeerplaatje van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Martin Bril over de PSD’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Kruiningen, Perkpolder, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Martin Bril over de PSD