PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Nieuwe foto’s van de Oosterschelde als Jutter

De voormalige veerboot Oosterschelde heeft in haar bestaan al heel wat thuishavens gehad, één daarvan was Den Helder. Van 1933 tot de verkoop in 1972 was Zeeland het werkterrein van de Oosterschelde, maar de zijlader raakte overbodig. In april 1972 kwam de veerboot voor het eerst aan in Den Helder en werd ze Jutter gedoopt.

Vorige maand publiceerde PSDnet.nl al een foto van de Jutter in Den Helder. Nu kunnen we drie nieuwe foto’s laten zien uit dit relatief onbekende hoofdstuk uit de scheepsgeschiedenis. Speciale dank gaat uit naar de Helderse Historische Vereniging voor het beschikbaar stellen van de bijzondere foto’s.

De Jutter wordt in Den Helder ondermeer gebruikt voor sportvistochten, zoals ook de eerste foto laat zien. Het schip vaart over het Marsdiep, de zeestraat tussen Den Helder en Texel. Een unieke foto, want de Jutter lag de meeste tijd aan de wal. Daarvan zijn ook twee foto’s bewaard gebleven, die de Jutter tonen in de Binnenhaven van Den Helder.


© Helderse Historische Vereniging

Via M.L. Polak uit Middelburg kwam de Oosterschelde in april 1972 in Den Helder terecht. Daar worden Th. Nebbeling en Dorus Pompert de eigenaren van het schip. De heer Pompert staat op de foto links op de brug van zijn Jutter.
Naast sportvistochten is het schip ook gebruikt voor andere pleziervaart, zou het een drijvende discotheek zijn geweest en heeft het gefungeerd als locatie voor VARA-televisieprogramma’s.
Al in 1973 vertrekt de Jutter weer uit het Helderse, bestemming Amsterdam. Ook daar blijft het schip niet lang, want in 1974 wordt de veerboot in Dodewaard afgemeerd. Begin jaren 80 wordt de veerboot omgebouwd tot restaurantschip.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Nieuwe foto’s van de Oosterschelde als Jutter’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Oosterschelde, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Nieuwe foto’s van de Oosterschelde als Jutter