© Bundesarchiv, Karl Müller
De unieke foto is afkomstig uit het Duitse Bundesarchiv en is gemaakt door de propaganda-afdeling van het leger en de luchtmacht. De zijlader Koningin Emma was samen met de Koningin Wilhelmina een van de weinige PSD-veerboten die ingezet kon worden tijdens de oorlog, wel werden veel andere schepen gehuurd. De PSD-vloot werd in mei 1940 namelijk verbrand en ten zinken gebracht door terugtrekkende Franse troepen. Zo ook de zusterschepen van de Koningin Emma, de Oosterschelde en de Prins Willem I. Deze schepen zonken in 1940 en nogmaals in 1943.
De Zeeuwse wateren waren in de oorlog bijzonder gevaarlijk door de dreiging van de Britse tegenhanger van de Luftwaffe, de Royal Air Force (RAF). De RAF nam op 3 september 1943 een veerboot op de rivier de Oosterschelde onder vuur. Hierbij kwamen 21 mensen om het leven: 19 burgers en twee Duitse soldaten. De veerboten werden bepantserd en uitgerust met boordwapens om verweer te bieden tegen aanvallen van ondermeer Britse Spitfires.
In september 1943 nam de bezetter de Koningin Wilhelmina mee naar de ‘Heimat’, na de oorlog werd de veerboot teruggevonden in Hamburg en gerepatrieerd naar Zeeland. Gedurende 1943 was de Koningin Emma nog in dienst als veerboot voor de PSD. De kans is groot dat de Luftwaffesoldaten op de foto de reguliere veerdienst naar de overkant hebben genomen.
Pas op 5 september 1944 werd de Koningin Emma gevorderd door de bezetter, op dat moment druk bezig Zeeland te ontvluchten. In tegenstelling tot de Koningin Wilhelmina zou de Koningin Emma na de oorlog naar verluidt dichter bij huis zijn teruggevonden, namelijk in de Rotterdamse Merwedehaven.