PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

De eerste PSD-koplader

De veerboot Koningin Wilhelmina uit 1927 was de eerste kopladingsveerboot in Zeeland. Het schip werd ingezet op de dienst Vlissingen-Breskens. In het boek ‘De stoombootdiensten op de Wester-Schelde en op de Ooster-Schelde 1828 tot 1928′ van H.G.J. Hartman staan een aantal foto’s van het interieur van de veerboot.


© H.G.J. Hartman

Onderstaande ansichtkaart laat zien dat de Koningin Wilhelmina in de jaren 30 weleens ingezet werd op de veerdienst Hansweert-Walsoorden, de voorloper van de dienst Kruiningen-Perkpolder. De postkaart toont de veerboot in de haven van Hansweert.

Voor de dienst Hansweert-Walsoorden werd eigenlijk begin jaren 30 de derde PSD-koplader gebouwd, de Prins Hendrik. De Hendrik was bouwnummer 196 van de werf De Schelde in Vlissingen. De opvolgende bouwnummers 197, 198 en 199 waren ook PSD-veerboten, namelijk de Koningin Emma, Ooster-Schelde en de Prins Willem I. Nooit eerder of later kwam het voor dat één werf binnen ruim een jaar zoveel veerboten voor de PSD bouwde. Sowieso was De Schelde de hofleverancier van PSD-veerboten (12), zoals de (zelf te sorteren) vlootlijst van de PSD laat zien.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘De eerste PSD-koplader’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Koningin Wilhelmina, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

De eerste PSD-koplader