PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 juni 2024

Komst veerboot Oosterschelde stap dichterbij

De veerboot Oosterschelde (1933) en de ligplaats in Zwolle zijn verkocht. Vorig jaar werd bekend dat de Oosterschelde te koop stond in de stad waar het schip fungeerde als drijvend restaurant.

Nu blijkt dat voor de nieuwe eigenaar alleen de ligplaats in Zwolle interessant is. Aan de werkgroep achter PSDnet.nl laat de koper weten dat hij bereid is de voormalige PSD-veerboot te verkopen aan Zeeuwse investeerders. Goed nieuws, aangezien eerder de toekomst van het schip ongewis was.

De werkgroep PSDnet.nl probeert al maanden de zijlader naar Vlissingen te halen. In november gaf de Gemeente Vlissingen toestemming om de Oosterschelde te laten aanmeren in de Dokhaven. De nieuwe verkopende partij ziet een toekomst van de Oosterschelde in Vlissingen zitten en wil het schip voor een redelijke prijs en zonder winstoogmerk verkopen.

Het is nu zaak om de financiering rond te krijgen. Investeerders, horeca-uitbaters, sponsoren en geïnteresseerden kunnen zich melden om te helpen of meer informatie op te vragen bij de werkgroep. Alleen de toestemming te mogen aanmeren in Vlissingen en de bereidheid tot verkoop in Zwolle zal de Oosterschelde niet redden.

Mogelijkheden


De Oosterschelde werd 82 jaar geleden gebouwd in Vlissingen. Onder de gerestaureerde Scheldekraan (links in beeld) mag de veerboot komen te liggen. Dit is in het Scheldekwartier, waar naast nieuwe woningen ook de maritieme geschiedenis van Vlissingen goed vertegenwoordigd is. De werkgroep onderhoudt goede contacten met Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen (van de Verbandkamer op het Scheldeterrein, gelegen achter de kraan) en de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (de beheerder van het Dokje van Perry en de Scheldekraan).

De voormalige Zeeuwse veerboot biedt talloze mogelijkheden. Zo kan op het 55 meter lange schip horeca worden gevestigd en een museum. Het originele teakhouten interieur is nog aanwezig en in de machinekamer staat een unieke functionerende Schelde-Sulzer-dieselmotor.

Voor de stad Vlissingen en de provincie Zeeland zou de Oosterschelde een prachtige aanwinst zijn. Het schip is een waar stukje cultureel erfgoed met een rijke geschiedenis. Een eventuele verkoop aan een andere partij of zelfs een sloper zou desastreus zijn. Daarom is het van groot belang snel te handelen nu.

Meer berichten over de reddingsactie (alle artikelen) of:

Komt de veerboot Oosterschelde terug naar Zeeland? (25 september 2014)
Update over het behouden van de Oosterschelde (20 oktober 2014)
Oosterschelde welkom in Vlissingen (7 november 2014)

De laatste berichten:

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Komst veerboot Oosterschelde stap dichterbij’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Oosterschelde, Reddingsactie, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Komst veerboot Oosterschelde stap dichterbij