PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

De PSD en de Zeeuwse leeuw

Deze maand ontstond er ophef in de provincie Zeeland: de leeuw is verbannen uit het provinciale logo. Ook de veerboten van de PSD hadden allemaal een wapen, mét leeuw en ‘Luctor et Emergo’. Vandaag een klein overzicht van de verschillende soorten.

Een foto van de veerboot Koningin Beatrix met het wapen op de flank. Op de meeste PSD-boten hing het wapen midscheeps boven de scheepsnaam.

Het wapen van de Prinses Christina is op bovenstaande foto verwijderd, de schepen wachten in het voorjaar van 2003 op verkoop naar Italië. Vaak werden de wapenschilden van de veerboten gehaald voordat de boten verkocht waren, zoals onder andere gebeurde bij de Prinsesseboten. Toch zijn er enkele wapens in den vreemde beland, de Athos Matacena vertrok bijvoorbeeld mét Zeeuwse leeuw naar Italië, zoals onderstaande foto van het vertrek uit Vlissingen aantoont.

Twee soorten veerboten van de PSD springen er uit als het gaat om hun wapen van Zeeland: De crisisboten uit 1933 en de gestroomlijnde veerboten Bernhard en Juliana.

De zijladers, zoals de Koningin Emma uit 1933, hadden een groot wapenbord op de achtersteven, zoals op bovenstaande foto te zien is.

De PSD-veerboot Prins Bernhard in Vlissingen

De gestroomlijnde veerboten Koningin Juliana (uit 1949) en Prins Bernhard (uit 1950) hadden op de deur een groot houten wapenschild, inclusief rederijnaam.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘De PSD en de Zeeuwse leeuw’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Fast Ferry, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

De PSD en de Zeeuwse leeuw