PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

De Krammer in de haven van Zijpe

Schouwen-Duiveland was tot 1965 een eiland, bereikbaar via de PSD-veerdienst naar Zierikzee maar ook met bijvoorbeeld de RTM-dienst tussen Anna Jacobapolder en Zijpe. De foto hieronder toont de veerboot Krammer in de haven van Zijpe op Duiveland.


© Nationaal Archief (CC-BY-SA)

De foto is gemaakt in 1954, een jaar nadat de Krammer in dienst kwam bij de RTM. Van 1946 tot 1953 heeft het stoomschip gevaren als Moerdijk voor de PSD tussen Kruiningen-Perkpolder. De Moerdijk werd in 1928 gebouwd voor de Rijksdienst over het Hollandsch Diep.

In 1987 kwam de Philipsdam als onderdeel van de Deltawerken gereed. Hierdoor kon men voortaan over land van Schouwen-Duiveland naar Sint Philipsland. De veerdienst werd opgeheven op 6 juli 1988. Dat heeft de veerboot Krammer overigens niet gehaald, het schip werd in 1973 gesloopt. Het zusterschip Zijpe – inmiddels omgebouwd naar dieselvoortstuwing – mocht de laatste afvaart verzorgen in 1988.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘De Krammer in de haven van Zijpe’) is geplaatst in de categorie RTM en heeft als tag(s) Krammer, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

De Krammer in de haven van Zijpe