PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

PSD op Texel

De eerste PSD-koplader, de Koningin Wilhelmina, werd in 1960 verkocht aan Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO).

De veerboot werd ingezet op de dienst Den Helder – Oudeschild (Texel), overigens als zijlader wegens het ontbreken van geschikte fuiken. Al bij de bouw van de veerboot in 1927 was er rekening gehouden met de optie om het schip te gebruiken als zijlader. Hiervoor zijn openingen gemaakt in de zijkanten.

TESO kopladerDe eerste koplader van de TESO (zie foto links) werd in 1963 in de vaart genomen waardoor de Koningin Wilhelmina in onbruik raakte. Overwogen werd om de oude Zeeuwse veerboot te verbouwen, zodat deze ook kon afmeren in de fuiken en dus gebruik kon worden gemaakt van koplading.

Meer lezen over TESO? Bezoek eens Schulpengat.nl.

Een verbouwing bleek gezien de hoge leeftijd van het schip niet rendabel. Toen in 1966 de tweede TESO-enkeldekker in de vaart kwam werd de Wilhelmina volledig overbodig en in 1967 vertrok het schip richting de sloper.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘PSD op Texel’) is geplaatst in de categorie TESO en heeft als tag(s) Koningin Wilhelmina, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

PSD op Texel