PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Oosterschelde welkom in Vlissingen 

De kogel is door de kerk, de voormalige veerboot Oosterschelde (1933) is welkom in maritiem Vlissingen. Dit is de uitkomst van diverse gesprekken met de verantwoordelijke ambtenaren en wethouder.

De werkgroep PSDnet.nl en de stichtingen Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen (SSV) en Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) zijn zeer verheugd met deze boodschap en danken de Gemeente Vlissingen voor de welwillende medewerking tot nu. Momenteel moeten er nog wel enkele laatste barrières worden genomen voordat de komst van de veerboot definitief is.

De Oosterschelde is welkom in de Dokhaven, gesitueerd aan de voormalige terreinen van de werf Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS) op het Scheldekwartier. De werkgroep heeft toestemming gekregen de voormalige PSD-veerboot hier af te meren. Het zal tezamen met de restanten van de werf – de in 2012 geheel gerestaureerde Scheldekraan, de noord –en zuidhelling en uiteraard het in 2013 gerestaureerde Dokje van Perry – een bijzondere toevoeging zijn in het gebied. De Oosterschelde zal daarnaast een waardevolle toevoeging vormen aan het cultureel maritiem erfgoed van Vlissingen en Zeeland. Nauwe samenwerking zal worden opgezet met de SSV, welke het KMS-museum in de Verbandkamer beheert.

De veerboot en de Dokhaven

De Oosterschelde is geen onbekende in de Dokhaven. In 1933 is het schip van de helling te water gelaten en afgemeerd onder de torenkraan waar de drie zusterschepen zijn afgebouwd. In de machinehal van de KMS is de Schelde-Sulzer-motor vervaardigd die nog altijd intact is. Na meer dan 40 jaar afwezigheid uit Zeeland kan het schip wederom afmeren in de Dokhaven.

In diezelfde Dokhaven trof een bom in 1943 de Oosterschelde tijdens een bombardement. De veerboot zonk en werd later zwaar gehavend op de kade geplaatst. Na de bevrijding gleed het schip na herstelling zijwaarts van de helling. Dit schouwspel werd onder grote belangstelling bekeken vanaf de Willem Ruys (bouwnnummer 214) die op dat moment in afbouwfase in de Dokhaven lag.

Tijdens de dienstjaren voor de PSD in Zeeland is de zijlader verscheidende keren teruggekeerd naar de werf voor onderhoudswerkzaamheden en dokkingen, zo ook in het Perry dok. Meerdere schepen van de PSD maakten hier gebruik van. In augustus 2013 is het Dokje van Perry opgeleverd na restauratie en hier mag de voormalige veerboot wederom plaats nemen en vormt zo een prachtige invulling voor het dok en omgeving. Het Scheldekwartier zal hiermee weer een prachtige attractie rijker zijn en de historie van de werf en maritiem Zeeland kunnen laten zien.

Nu de Oosterschelde welkom is in Vlissingen, hoopt de werkgroep snel de veerboot ook daadwerkelijk naar Zeeland te krijgen. Achter de schermen wordt daar hard aan gewerkt en onderhandeld. We hopen snel te kunnen melden dat ook de laatste barrières zijn genomen.

Lees alle artikelen over de reddingsactie.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Oosterschelde welkom in Vlissingen ‘) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Oosterschelde, Reddingsactie, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Oosterschelde welkom in Vlissingen