Hoedekenskerke na de oorlog

De veerhaven van Hoedekenskerke was na het einde van de Tweede Wereldoorlog grotendeels vernield. Zo lag de brug – de verbinding tussen de kade en de ponton – in twee stukken op de bodem van de haven. Pas in oktober 1946 kon worden begonnen aan het herstel van de veerhaven. Hiervoor werd een drijvend bok van de Nederlandse Spoorwegen ingeschakeld. Op 14 oktober kon het eerste stuk van de brug op de kade worden getild, iets later werd ook het tweede deel geborgen. Het herstellen van de brug uit 1933 kon ter plaatse worden afgerond. Voordat de veerboten weer konden afmeren moest er meer gebeuren, ook de ponton was namelijk gezonken. Daarnaast lag in de sterk verzande haven ook nog een zolderschuit die moest worden gelicht.

Onderstaande foto toont de veerboot Koningin Emma in Hoedekenskerke, nadat de grootste werkzaamheden zijn afgerond. De foto is afkomstig uit de collectie van Rinus de Bart, via het Gemeentearchief van Borsele.


© Collectie Rinus de Bart

Gerelateerde berichten: