PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

De Cittadella in Cirkewwa

Na vertrek uit Zeeland ging de Prins Bernhard als Cittadella varen tussen Malta en Gozo. De onderstaande ansichtkaart toont de veerboot eind jaren 80 in de veerhaven van Cirkewwa op Malta. Vanuit Cirkewwa vertrekt de veerdienst naar Mgarr op het eiland Gozo.

TESO op Malta Naast de Prins Bernhard hebben ook de PSD-boten Prins Hendrik en Dordrecht dienst gedaan op Cirkewwa-Mgarr. De Bernhard heeft tot 1995 gevaren op de lijn van Malta naar Gozo. In 1995 werd het schip uit 1950 vervangen door twee andere Nederlandse veerboten: de Marsdiep en Texelstroom van de TESO. Deze schepen uit de jaren 60 waren op de dienst Texel-Den Helder overbodig geraakt en een stuk nieuwer dan de Zeeuwse veerboot.

Meer lezen over TESO? Bezoek eens Schulpengat.nl.

Op de bovenstaande afbeelding is een van deze veerboten te zien aan dezelfde kade in Cirkewwa. Opvallend is dat de voormalige Prins Bernhard veel langer is; ruim 86 meter versus de 67 meter van de TESO-boot. Een groot voordeel van de Texelse boten was echter het volledig afgesloten autodek. Auto’s op de Prins Bernhard konden nog weleens wat buiswater scheppen, ondanks de op Malta aangebrachte verhoogde boegdeuren.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘De Cittadella in Cirkewwa’) is geplaatst in de categorie Malta en heeft als tag(s) Cittadella, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

De Cittadella in Cirkewwa