PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

Zeeuwse veerboot eenmalig terug naar Nederland

Op 12 april 2014 zal de raderstoomboot Freya voor één keer in Groningen aanleggen. De voormalige Zeeuwse veerboot werd in 1905 gebouwd als Westerschelde en voer tot 1933 voor de Provinciale Stoombootdiensten. Het is de oudste nog bestaande en varende veerboot van de PSD en doet normaal in Duitse wateren dienst als rondvaartboot.

Het schip heeft een bijzondere geschiedenis. Na de Zeeuwse jaren is de Westerschelde omgebouwd tot bunkerboot en in Grevenbicht, Limburg gestationeerd. Daar werd Kees Zwaans (1912-1945) aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog schipper op de boot. Tijdens de oorlog bood het vooronder van het schip veiligheid aan Joden, piloten en werkweigeraars. Door de actie van Kees en zijn vrouw zijn veel levens gered, ze kregen hier de Yad Vashem-medaille voor. Initiatiefnemer van het naar Nederland halen van de Freya is Jeanne Zwaans, het nichtje van Kees Zwaans.

Op zaterdag 12 april gaan om 10 uur de trossen in Groningen los en wordt een rondvaart gemaakt naar Delfzijl. Tijdens de reis zal de geschiedenis van het schip aan de orde komen. Zo varen er bijvoorbeeld Joodse families mee, waarvan twee leden daadwerkelijk op de bunkerboot ondergedoken waren tijdens de oorlog.

De mogelijkheid bestaat om mee te varen. Hiervoor mag u contact opnemen met organisator Jeanne Zwaans. Meevaren kost 38 euro, inclusief brunch en drinken.

Ook de medewerkers van psdnet.nl zullen aanwezig zijn in Groningen. De komende dagen besteden we in drie delen uitgebreid aandacht aan het verleden van de raderstoomboot, de oorlogsperiode en de huidige situatie. Op 12 april zal de Zeeuwse vlag fier gevoerd worden op dit unieke 109 jaar oude schip.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Zeeuwse veerboot eenmalig terug naar Nederland’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Freya, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Zeeuwse veerboot eenmalig terug naar Nederland