PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

PSD-nostalgie op YouTube (5)

Vlissingen-Breskens, eind jaren 80. De nieuwe dubbeldekker Prinses Juliana vaart samen met Prinses Margriet op en neer. Deze video is gemaakt door een delegatie van de TESO op bezoek bij de PSD.



Vanaf 1958 werd de dienst Vlissingen-Breskens sterk gemoderniseerd. De komst van de ‘Prinsesseklasse’ veerboten (waarvan de Margriet uit 1964 de laatste is en tevens de laatste die nog in de vaart is) zorgde ook voor de komst van een hele nieuwe infrastructuur. De dienst stond model voor de overgang van de TESO van zijlading naar koplading. Een beetje ironisch is het gegeven dat begin jaren 60 de eerste PSD-koplader, de Koningin Wilhelmina in dienst was bij de TESO; maar dan wel als zijlader. De veerboot was in 1960 verkocht en vanwege de hoge leeftijd kreeg de veerboot op Texel de bijnaam ‘Opoe’.

Meer lezen over TESO? Bezoek eens Schulpengat.nl.

De in de jaren 60 gebouwde fuiken en heftorens in Den Helder en in de nieuwe veerhaven van Texel tonen grote gelijkenissen met de exemplaren in Vlissingen en Breskens. De veerboten, Marsdiep (1964) & Texelstroom (1966) zijn echter een stuk korter dan de Zeeuwse ‘Prinsesseboten’.
Twaalf jaar later dan in Zeeland, in 1980 komt ook bij de TESO een dubbeldeksveerboot in de vaart, de Molengat. De Schulpengat (1990) is de laatste TESO veerboot die ongeveer vergelijkbaar is met de PSD-dubbeldekkers. Dit schip is 110,40 meter lang en 18,70 meter breed. Ter vergelijking, de Prinses Juliana is 113,60 bij 19,15 meter. De Dokter Wagemaker (2005) is een stuk langer maar vooral breder en breekt daarmee met het verleden.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘PSD-nostalgie op YouTube (5)’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Prinses Juliana, Prinses Margriet, video, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

PSD-nostalgie op YouTube (5)