PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

De nieuwe veerboot in Rotterdam

De eerste van een nieuwe generatie PSD-veerboten was de enkeldekker Prinses Beatrix. Op 26 november 1957 vond de tewaterlating plaats in Kinderdijk. Dinsdagochtend 29 april 1958 om 5 uur vertrok de nieuwe Prinses Beatrix van de werf naar Rotterdam. Daar werden op de Nieuwe Waterweg het echolood, de radar en het anker getest.

Op zee werden stuurproeven gedaan en het afstellen van de elektrische voortstuwing, waarna weer koers werd gezet naar Hoek van Holland.

De dag erna, Koninginnedag, lag de veerboot in de Parkhaven in Rotterdam. Naar alle waarschijnlijk is daar ook onderstaande foto van de nieuwe Prinses Beatrix gemaakt. De naam van het schip is nog niet zwart ingeschilderd en ook ontbreekt het nog aan het provinciewapen.

De Beatrix kwam de volgende dag, 1 mei 1958 voor het eerst aan in Vlissingen. In 1960 en 1964 volgden nog twee zusterschepen. Van de laatste, de Prinses Margriet hebben we eerder een foto gepubliceerd bij passage van Hoek van Holland. Dit schip werd gebouwd in Krimpen aan den IJssel. Als enige van de drie zusterschepen werd de Prinses Irene gebouwd in Vlissingen.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘De nieuwe veerboot in Rotterdam’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Prinses Beatrix, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

De nieuwe veerboot in Rotterdam