Het torpedo-ongeluk van 1916

In Vlissingen werden vanaf 1904 onderzeeboten gebouwd en de Marine had ook enkele schepen gestationeerd in de havenstad. Onderdeel van de wekelijkse routine was het oefenen met torpedo’s. Deze oefeningen vonden plaats zonder de daadwerkelijke torpedo in de lanceerbuis en normaliter buiten de haven.

Op 9 februari 1916 ging het echter mis. Die dag lag er een geprepareerde torpedo klaar in de lanceerbuis van Hr. Ms. Onderzeeboot V. Deze onderzeeër lag in Vlissingse Buitenhaven voor de ponton van de PSD. Door ‘verregaand roekeloos bedrijf’ naar later bleek is de torpedo gelanceerd en heeft deze zich met grote kracht en snelheid in de ponton geboord en is daarop tot ontploffing gekomen.

Door het ongeluk kwam een machinedrijver die op de ponton stond om het leven. Daarnaast raakten 13 personen gewond, waarvan enkele ernstig. De veerboot Zeeuwsch-Vlaanderen (1891, zie bovenstaande foto) werd zwaar beschadigd doordat een stuk van het projectiel dwars door de boot ging. Ook de Zuid-Beveland raakte beschadigd bij het ongeluk. Van verschillende gebouwen sneuvelden de ruiten door de ontploffing.

Gerelateerde berichten: