PSDnet.nl

Volgende open dag: 20 juli 2024

Meer dan alleen een wachtlokaal

Het voormalige wachtlokaal / kantoor van de PSD in Hoedekenskerke wordt wederom met de sloop bedreigd. Wegens dijkverzwaring moet het gebouw uit 1934 verdwijnen. Waar het waterschap eerder dit jaar besloot het te verplaatsen blijkt dit nu teveel geld te gaan kosten.

In 1930 werd begonnen met de aanleg van een nieuwe veerhaven in Hoedekenskerke. Er werd onder andere besloten om bij de nieuwe haven een kantoor voor de lokale PSD-agent te bouwen met een wachtruimte voor passagiers. Met het invaren van een grote ijzeren brug op 25 augustus 1933 waren de grootste werkzaamheden gereed. Nu konden de nieuwste zijladingsveerboten van de Provinciale Stoombootdiensten zonder problemen aanmeren en vooral ook makkelijker auto’s meenemen. De veerhaven werd pas echt voltooid nadat ook het wachtlokaal annex kantoor in 1934 gereed kwam.

Nadat op 3 januari 1972 de laatste boot vertrok uit Hoedekenskerke verdwenen ook langzaam maar zeker de overblijfselen van de veerdienst. De brug werd al in mei 1972 gesloopt en in de loop der jaren verzande het haventje geheel. Ook in Terneuzen zijn de herinneringen aan ‘de boot’ langzaam verdwenen. Helaas blijkt de unieke kans om het wachtlokaal / kantoor van de PSD in Hoedekenskerke te verplaatsen te duur, aldus het waterschap Scheldestromen. Toch blijven er mensen zich inzetten voor het behoud van het gebouw.

Bekijk ook:

De geschiedenis van de veerdienst Terneuzen-Hoedekenskerke.
Een stukje van Ons Erfgoed over het wachtlokaal in Terneuzen.

Update: Inmiddels is het wachtlokaal / kantoor verplaatst en behouden.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Meer dan alleen een wachtlokaal’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Hoedekenskerke, Reportage, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Meer dan alleen een wachtlokaal