PSDnet.nl

Volgende open dag: 1 & 2 juni 2024

Tegeltableau met de Koningin Wilhelmina

In 1928 bestond de geregelde veerdienst op de Westerschelde 100 jaar. Reden voor een eeuwfeest bij de PSD. Daarom werd een tegeltableau geschonken aan de PSD door personeel en oud-personeel van de veerdienst.

Dit tableau, waar de eerste en de laatste veerboot op afgebeeld zijn werd gemaakt door kunstaardewerkfabriek Regina in Gouda. Het kunstwerk was bedoeld voor het nieuw te bouwen kantoor in Vlissingen.

Helaas was het tegeltableau nog niet af bij het eeuwfeest in mei maar er werd alvast een ontwerp getoond hoe het cadeau eruit zou gaan zien.

Dat het tableau nog niet af was, was niet zo erg want het nieuwe kantoor was immers ook nog niet af. Vlissingse Courant Toen het tableau eenmaal af was werd het alvast getoond in de etalage van de heer A.R. Müller in de Vlissingse Walstraat.
Hij fungeerde als vertegenwoordiger van de aardewerkfabriek en liet zelfs advertenties plaatsen in de Vlissingse Courant voor deze ‘expositie’.


Het kantoor van voor de ‘Provincialen Stoombootdienst’ werd begin jaren 30 gebouwd opgeleverd. Het tegeltableau kreeg een prominente plaats. Met de bouw van een nieuwe fuik voor de Prinses Beatrix in 1957 moest het kantoor gesloopt worden om plaats te maken. Het tableau is toen overgeplaatst naar het nieuwe kantoor / werkplaats aan de Prins Hendrikweg in Vlissingen. Daar hangt het tableau nog steeds.

De reproductie op de eerste foto is gemaakt door Corns Henning en is destijds waarschijnlijk aan personeel cadeau gedaan.

Navigatie nieuws & achtergrond

Dit bericht (‘Tegeltableau met de Koningin Wilhelmina’) is geplaatst in de categorie PSD en heeft als tag(s) Koningin Wilhelmina, Klik op de categorie of tags om meer soortgelijke berichten te bekijken in ons nieuwsarchief (2003-2023). Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier:

Tegeltableau met de Koningin Wilhelmina